Predsjednik Željezničara

Intervju / Jusuf Tanović: Uradili smo vrlo dobar prelazni rok, bagere na jugu očekujem prije ljeta

Jusuf Tanović (Foto: Klix.ba)
Jusuf Tanović (Foto: Klix.ba)
...
Razgovarao: Nermin Kustura
14.02.2024. u 21:43

Predsjednik Fudbalskog kluba Željezničar Jusuf Tanović posljednjih nekoliko sedmica imao je pune ruke posla, a o posljednjem prelaznom roku, klupskim projektima, ciljevima, neuspješnim poslovnim potezima i pritiscima javnosti govorio je za portal Klix.ba.

Prošle sedmice održana je redovna sjednica skupštine FK Željezničar na kojoj su delegati aktivno raspravljali o trenutnoj situaciji kluba te su donesene značajne odluke koje se tiču funkcionisanja kluba u narednom periodu. Tom prilikom je održana prezentacija, usvajanje i objavljivanje javnog poziva za strateško partnerstvo, a delegati skupštine su imenovali i radnu grupu koja će voditi aktivnosti u cilju njegovog pronalaska.

"Skupština FK Željezničar najviši je organ koji donosi i provodi politiku kluba. U skladu s tim, skupština je donijela odluku da je pravo vrijeme da se izađe s novim javnim pozivom. Razlika ovog poziva u odnosu na prošli je formiranje kvalitetne grupe eksternih eksperata koja će pripremiti javni poziv u skladu sa statutom kluba i uputama skupštine. Upravni odbor izražava maksimalnu podršku tom procesu. Postoji opcija razdvajanja ulaganja u sportski segment i u infrastrukturu, što je prošli put bilo integralno. To je prvenstveno odluka skupštine i ona vodi proces te će dati smjernice budućoj reorganizaciji kluba prema modelu koji će omogućiti saradnju sa strateškim partnerom. Mi kao Upravni odbor bit ćemo u bliskoj saradnji s timom za pregovore, a za vrijeme trajanja procesa, radit ćemo na osiguravanju nesmetanog operativnog poslovanja kluba. Javni poziv bi prema najavama trebao biti tokom marta, potom treba dati određeni rok, a u zavisnosti od broja prijava i pregovora očekujemo možda na ljeto da bi mogli doći do prvih rezultata", počeo je razgovor Tanović.

Još ambiciozniji plan u sljedećem prelaznom roku

U međuvremenu, Željezničar se nalazi u izuzetno lošoj poziciji u prvenstvu pa se armija navijača s pravom pita kada će Plavi biti konkurentni s ekipama iz vrha WWin lige BiH.

"S obzirom na okolnosti i budžet s kojim raspolažemo, smatram da smo i kvantitetom i kvalitetom odradili vrlo dobar prelazni rok, pogotovo što je u pitanju zimski. Barem po biografijama igrača i trenera. Znamo da to nije dovoljno, da treba još pojačati igrački kadar. Mislimo da i dalje treba raditi u tom pravcu. Sigurno je da ćemo ljetni prelazni rok raditi još ambicioznije. Nadam se da će to biti paralelno uz gradnju južne tribine. Da sve to dođe u jednu sinergiju i podudarnost. Želimo balansirati politiku štednje i vraćanja duga s kvalitetom igračkog kadra prvog tima. Stabilizacija poslovanja nam je važna, ali ne smijemo zanemariti prvi tim. To je osnova, jak prvi tim. Sve ćemo učiniti da Željezničar igrački bude konkurentan ekipama iz vrha. Očekujemo da će već tokom proljeća novi trener Bruno Akrapović udariti pečat ekipi koju ćemo na ljeto samo dodatno pojačati", dodao je pa otkrio koji je cilj postavljen pred Akrapovića.

"Dosta smo dugo razgovarali o svemu. Prioritet je mnogo bolji plasman od onog na kojem smo sada. Volio bih da se plasiramo što više na tabeli. Očekujemo od trenera da budemo u gornjem dijelu tabele. Nije nemoguće, a i trener je istog mišljenja."

Jusuf Tanović (Foto: Klix.ba)
Jusuf Tanović (Foto: Klix.ba)

Upravo na skupštini je istaknuto da će čelnici kluba u narednom periodu, u saradnji sa svim nivoima vlasti, nastaviti aktivnosti na realizaciji projekta nove južne tribine.

"Dobili smo urbanističku dozvolu i došli smo do građevinske. Što se tiče finansiranja, kantonalno ministarstvo je izrazilo spremnost da bude nositelj projekt, a mi to pozdravljamo. Međutim, postoje proceduralna ograničenja i nije sve u našoj kontroli i moći. Ovaj se projekt može izvesti samo na način da Općina Novo Sarajevo bude nositelj i ona će to biti. Željo je prvo aplicirao Općini, a onda će Općina aplicirati u ime Želje na javni poziv Ministarstva kulture i sporta. Da je FK Željezničar nositelj projekta, kao što je bio prilikom zamjene terena, s gradnjom bi počeli i ranije. Očekujemo sada da Općina aplicira za sredstva, a da ministarstvo do kraja februara to odobri. Potom će Općina izdati javni poziv za izvođača radova. U tom momentu i Željezničar mora platiti rentu u iznosu od 164.000 KM. Kada bude potrebno, mi ćemo taj novac uplatiti. Zavod za izgradnju kantona će biti nadzor tako će da na neki način kompletan proces biti odmaknut od kluba. Kada taj proces vode državne institucije, onda će biti obavljen transparentno u procesu koji se može pratiti", pojasnio je pa dodao:

"Treba istaći da smo mi već uradili određene predradove. Imamo tu, recimo, projekt sanacije tla jer mnogi ne znaju da imamo opasnost klizišta kod južne tribine. Imamo projekt sanacije koji će biti predat Općini jer mi nećemo biti nositelj procesa. Za one koji ne znaju, većina postojeće južne tribine će ostati kako jeste upravo zbog klizišta te će se napraviti nova tribina ispred, a povezivat će ih plato koji će dodatno očvrstiti kompletne konstrukcije. Izbor izvođača traje mjesec dana pa očekujemo tokom aprila da će on biti izabran. Onda oni preuzimaju proces. U idealnoj varijanti voljeli bismo da se bageri na jugu pojave u maju, ali je i realno da radovi krenu krajem proljeća. Imamo i najave od Nogometnog saveza BiH da bi voljeli neke utakmice Lige nacija igrati na Grbavici. Ponavljam, nadamo se da će radovi krenuti krajem proljeća, ali nije sada sve u našim rukama."

Ozbiljne pomake i rezultate je nemoguće napraviti bez podrške lokalne zajednice, a toga su svjesni u klubu s Grbavice.

"U našem slučaju je napredak u pravcu poslovne stabilizacije postao moguć uz veliku podršku Općine Novo Sarajevo i kantonalnog Ministarstva kulture i sporta i na tome smo vrlo zahvalni. Željo je zajedno s dvije Bosne i Sarajevom prije par godina pokrenuo zagovaranje za veća izdvajanja za sport uz sistemski pristup i danas smo obradovani kada vidimo vizionarske poteze ministra Magode i načelnika Tanovića u pravcu reformisanja načina, ali i procenata koji se izdvajaju za podršku sportu. Mislim da svi mi, sportski radnici, navijači i građani trebamo vršiti pozitivan pritisak na zakonodavce da se na svim nivoima nastavi i pojača podrška za razvoj sporta jer je to, uz kulturu, ogledalo i ponos naše zajednice. Mi ne gradimo Grbavicu samo za sebe, već je Grbavica dom i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u svim uzrastima. Svakom utakmicom reprezentacije na Grbavici, pozitivne finansijske efekte ostvaruje Općina, Grad i Kanton Sarajevo", pojasnio je.

Plavi imaju, prema riječima predsjednika, ambicije rješavati druga infrastrukturna pitanja koja sada nisu u prvom planu.

"Smatram da su naši navijači svjesni kakva su naša ograničenja. Moramo domaćinski postupati. Postoje prioriteti. Dobili smo recimo urbanističku saglasnost za prostore na istočnoj tribini. Možemo sami ići u građevinske zahvate da ih pripremimo i da ih potom rentamo. Međutim, može se desiti da potencijalni zakupac ne bude zadovoljan prostorom. Druga opcija je da ranije obavimo razgovore sa zakupcima s kojima bi zajedno prilagodili unutarnji raspored koji bi odgovarao i zakupcu i klubu. Naravno, mi bi odredili standarde jer ne može se na stadionu svašta praviti. Iziskuje sve to finansiranje, kao što je recimo i završetak biletarnice, a u ovom momentu to je B prioritet, ali će ubrzo postati A prioritet", poručio je.

Igrački kadar je ove zime doživio ogromne promjene, a čini se kako je budžet znatno veći nego ljetos.

Neznatna razlika u budžetu plata igračkog kadra

"Nedavno smo objavili ukupne prihode u 2023. godini, a dio njih je posljedica fakturisanja. Konkretno, odštetu za Amira Hadžiahmetovića smo morali fakturisati u prošloj godini iako nismo još dobili komplet novac jer dolazi u ratama. To je jedan od razloga zašto imamo malo povoljniju finansijsku situaciju ove zime. Dio novca od Evrope smo ranije morali pokriti troškove kao što su putovanja, premije za igrače i tako dalje. Poslujemo odgovorno, ali nema više kašnjenja plata i blokiranih računa što je bila svakodnevnica od ljeta 2021. godine do nekad prije godinu i po. Zajedničkim radom smo došli u situaciju da više nemamo tih problema. Tačno je da smo doveli veliki broj novih igrača, ali je 11 igrača otišlo u odnosu na jesen. Budžet neće skočiti dramatično jer igrači koje smo potpisali su pristali na uslove koji su prihvatljivi za FK Željezničar. U svakom pregovoru smo napravili povoljne uslove za naš klub", podvukao je.

Užasan ljetni prelazni rok i očajni rezultati u jesenjem dijelu sezone opravdani su razlog zbog čega su navijači bili nezadovoljni ljudima u klubu, a između ostalih radom sportskog direktora Samira Bekrića.

"S obzirom na plasman na kraju polusezone, u potpunosti razumijemo nezadovoljstvo navijača. Određeni igrači koje smo doveli nisu pokazali kvalitet, dok se sa određenim neke stvari naprosto nisu poklopile. Sve to je rezultat ograničenog budžeta kojeg smo zajedno s našim sportskim direktorom Samirom Bekrićem imali na raspolaganju. U ovom zimskom prelaznom roku sam i sam učestvovao, kao i kolege iz upravnog odbora. I u razgovorima i u pregovorima. Smatrali smo da je bitno za klub da se svi uključimo. Mislim da smo sada odradili vrlo dobar prelazni rok s obzirom na kapacitete koje imamo na raspolaganju", istakao je Tanović te dodao:

"Igrači koji su kvalitetno odigrali Evropu imali su očiti pad kohezije i morala u ekipi. Pogotovo se to vidjelo na gostovanjima. Mi smo dovodili i motivatore, imali smo i zajedničke aktivnosti, motivacione govore, premije... Sve se uradilo da ekipa živne. To je sve bilo i prije dolaska saudijskog trenera."

Jusuf Tanović (Foto: Klix.ba)
Jusuf Tanović (Foto: Klix.ba)

Upravo saradnja sa saudijskim programom te imenovanje, a potom i razlaz s trenerom Abdulhakeemom Al-Tuwaijrijem je ono što se zamjera aktuelnim čelnicima kluba.

"Saradnju sa saudijskim programom počeli smo još na proljeće prošle godine na način da su oni nama ponudili da učestvujemo u projektu razvoja mladih talenata. Mi smo tada uzeli Al Jabera za kojeg smo smatrali da je iznimno talentovan. Oni su potom pozvali naše juniore da učestvuju na izuzetno jakom turniru i saradnja je odlično krenula, korak po korak. U međuvremenu imali smo loše rezultate i uprava je jesenas donijela koncenzus da je Bašić 'izgubio svlačionicu' i da je vrijeme za smjenu. Većinski u upravi, a ne svi članovi uprave. Ono što je bitno naglasiti jeste da se to desilo prije nego se uopšte pojavila mogućnost saradnje s Abdulhakeemom Al-Tuwaijrijem. Potom nam je saudijska strana ponudila memorandum kao što ga imaju potpisan s Juventusom, Slavijom Prag... Ponudili su nam, da ako želimo, možemo uzeti trenera koji se već školuje u Pragu. Mi smo rekli da može uz uslov da dođe s kvalitetnim pomoćnicima. U tom momentu, kada smo već donijeli odluku o smjeni Bašića, pojavilo se to rješenje. Ja sam i na konferenciji za medije naglasio da je ovo angažman trenera koji ima potencijal da se razvije u nešto više", pojasnio je Tanović pa dodao:

"Saudijska strana nam je nudila samo memorandum, a ne ugovore. Takav je njihov način poslovanja. Mi smo bili svjesni rizika, ali smo procijenili da će možda sve to razdrmati ekipu. Bio je rizik, ali i pokušaj da napravimo nešto drugačije, odnosno neki pokušaj iskoraka u smislu da sklopimo neko sponzorstvo. Apsolutno nam je bilo logično, za ljude koji su nam se sami ponudili, da tu saradnju proširimo. Međutim, naši partneri nisu ispoštovali druge obaveze koje su se tu podrazumijevale. A to je da aktivno učestvuju u jačanju rostera, potom da preko svojih partnerskih klubova osiguraju kvalitetne pozajmice i slično. Zbog toga smo i išli u Zagreb da razgovaramo s Dinamom, između ostalog. Očekivanje je bilo da se aktivira i neko sponzorstvo kako bi se stvorio novac koji bi nam ojačao kadar. Međutim, vi znate naše rokove. Sve se moralo brzo dešavati, nije bilo vremena za čekanje. Očito i trener nije bio svjestan kakvi su pritisci. Željo je Željo. Iznenadilo nas je njegovo pismo jer je prije uprave podijeljeno medijima. Mi smo se potom presabrali i u sinergiji sa članovima skupštine i nadzornog odbora krenuli u potragu za trenerom i pojačanjima te smatram da smo pokazali maksimalnu ozbiljnost."

Tanović nam je rekao da je sve pojašnjeno i skupštini kluba na posljednjoj sjednici.

"Preuzeli smo odgovornost za ovaj poslovni potez koji je bio riskantan. Objasnili smo ga skupštini. Ono što je bitno je da ovo proširenje saradnje od dva mjeseca nije donijelo nikakve finansijske i poslovne negativne posljedice po klub", zaključak je Tanovića.

Nedavno je bivši predsjednik Edis Kovačević istakao kako je iz kluba izašao upravo zbog pomenute saradnje sa Saudijcima.

"Imam maksimalno poštovanje prema Kovačeviću. Radili smo zajedno u istom pravcu, istom odgovornom poslovanju i stabiliziranju Željezničara. Ne želim ulaziti u diskusiju oko njegovih izjava te ću samo reći da smo i prije aranžmana sa Saudijcima imali različite stavove po pitanju statusa trenera Bašića i netačno je da je zbog te saradnje došlo do promjene na mjestu šefa stručnog štaba", istakao je Tanović te nam rekao u kakvoj je trenutno situaciji saradnja sa Saudijcima:

Jusuf Tanović (Foto: Klix.ba)
Jusuf Tanović (Foto: Klix.ba)

"I dalje sa njima sarađujemo. Evo recimo, naši juniori putuju po Evropi i igraju jake, kvalitetne utakmice. Al Jaber je i dalje tu, u našem igračkom kadru. Imamo najavu da će nam ponuditi još neke talentovane igrače. Treba istaći da smo ove zime nakon dugo vremena potpisali ugovore s desetak naših mladih igrača iz omladinskog pogona. To će nam biti jedan dio strategije u budućnosti. To je i jedan od zahtjeva ove uprave. Nadam se da ćemo imati uvijek u rosteru kvalitetne igrače iz naše omladinske škole."

Za kraj razgovora Tanović nam je potvrdio aktuelno stanje dugovanja FK Željezničar.

"Zadnja projekcija je dug oko 4,4 miliona KM. Tu spada i porezni dug s kamatama kao i ostali dugovi, kao što su dugovanja prema dobavljačima, igračima... Vrijedi istaći da je prije godinu i po taj dug bio više od 8 miliona KM. Mi smo trenutno vrlo stabilni, redovno izvršavamo naše obaveze i ne pravimo nove dugove. Sve se može još brže i pozitivno promijeniti ukoliko dobijemo strateškog partnera. Određenom finansijskom injekcijom išli bi ka nuliranju duga čime bi Željezničar ponovo krenuo ka vrhu bh. nogometa, gdje i pripada", poručio je Tanović.

405