Kvalifikacije za EP
131

Juniori BiH pregazili vršnjake iz Slovačke

Piše: N. Jamaković
Reprezentacija BiH U-19
Reprezentacija BiH U-19
Juniorska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine (U-19) deklasirala je vršnjake iz Slovačke u 2. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2013. godine. Susret na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu naši juniori su riješili u svoju korist sa 4:0.

Povela je naša selekcija golom Hodžića u 14. minuti, a već tri minute poslije Ćerimagić pogađa za 2:0. Zec u 45. minuti postiže gol za već visokih 3:0, što je bio i rezultat uz koji se otišlo na odmor.

U nastavku je Hodžić postigao svoj drugi gol na utakmici u 72. minuti, i time je postavio konačan rezultat utakmice, BiH - Slovačka 4:0. Napomenimo još da je Ćerimagić u 81. minuti zaradio crveni karton, zbog čega su naši juniori do kraja igrali sa deset igrača.

U drugoj utakmici drugog kola u našoj Osmoj grupi Norveška je sa 6:2 savladala Kazahstan, koji je susret završio sa devet igrača. Nakon dva odigrana kola, Kazahstan je bez bodova, BiH i Slovačka imaju po tri boda, a Norveška maksimalnih 6.

U sljedećem, posljednjem kolu, 16. oktobra se sastaju BiH - Kazahstan i Norveška - Slovačka. Susreti se igraju s početkom u 15 sati. Naša selekcija će igrati na stadionu Asim Ferhatović Hase, dok će Norveška i Slovačka igrati na stadionu FK Slavija u Istočnom Sarajevu.

Po dvije najbolje reprezentacije iz 12 grupa, kao i tri najbolje trećeplasirane ekipe nastupit će u elitnom krugu kvalifikacija, koje se igraju u proljeće 2013. godine.

Raspored utakmica kvalifikacionog turnira Osme grupe:

11. oktobra:

Norveška - BiH 3:1 Slovačka - Kazahstan 5:0

13. oktobra:

Slovačka - BiH 0:4 Kazahstan - Norveška 2:6

16. oktobra:

BiH - Kazahstan (Asim Ferhatović-Hase, 15 sati) Norvaška - Slovačka (SRC Slavija, 15 sati)

Tabela:

  1. Norveška 6
  2. BiH 3
  3. Slovačka 3
  4. Kazahstan 0