Nogomet
112

Juninho: Pjanić je najbolji izvođač slobodnjaka na svijetu

Klix.ba
Pjanić i Juninho su jednu sezonu igrali zajedno u Lyonu (Foto: EPA)
Pjanić i Juninho su jednu sezonu igrali zajedno u Lyonu (Foto: EPA)
Legendarni Juninho Pernambucano je vjerovatno najbolji izvođač slobodnih udaraca u historiji. Postigao je 44 od 100 golova za Lyon iz slobodnjaka, a u karijeri ukupno 75. Brazilac je za L'Equipe izjavio kako je Miralem Pjanić najbolji izvođač slobodnjaka današnjice.

"Teško je porediti ga sa mnom jer ne volim puno pričati o sebi, ali Mire posjeduje nevjerovatne kvalitete. Možda je u ovom trenutku najbolji izvođač slobodnjaka na svijetu. Ne, ustvari sam siguran da jeste. On je najbolji", rekao je 40-godišnji Brazilac.

"Veoma je efikasan i, prije svega, konstantan. A to je najteži dio. Zna na više načina šutirati, zavisno od udaljenosti. Pretpostavljam da naporno vježba. Rekao sam mu davno da je stalno ponavljanje najvažnije da postaneš vrhunski izvođač slobodnih udaraca. Zamorno jeste, ali je to zaista najvažnije", izjavio je Juninho, koji je okačio kopačke o klin prošle godine i podsjetio se kako je Pjanić učio od njega.

"Mireta je uvijek zanimalo kako ja šutiram slobodnjake i s posebnom pažnjom je pratio moju tehniku. Nažalost, nismo igrali mnogo zajedno jer sam ja ostao u klubu samo još godinu nakon što je on došao iz Metza 2008. godine. Uvijek je ostajao sa mnom nakon treninga da vježba slobodnjake", izjavio je Juninho.

Pjanić je ove sezone postigao četiri gola iz slobodnih udaraca, tri u Seriji A i jedan u Ligi prvaka.