Nogomet
1

Johan Cruyff boluje od raka pluća

Anadolija
Johan Cruyff (Foto: EPA)
Johan Cruyff (Foto: EPA)
Nekadašnji holandski fudbaler i trener Johan Cruyff ima rak pluća, pišu holandski mediji.

Kako se navodi, 68-godišnjem Holanđaninu je dijagnosticiran rak pluća i odmah je hospitaliziran kako bi se obavile dodatne pretrage i otkrilo koliko je bolest uznapredovala.

Cruyff je 1991. godine podvrgnut zahtjevnoj operaciji srca, a trenersku je karijeru okončao 1996. godine nakon što je dobio otkaz u Barceloni.

Tokom igračke karijere Cruyff je s Ajaxom osvojio naslove evropskog prvaka 1971., 1972. i 1973. godine, te šest naslova prvaka Holandije prije no što je prešao u Barcelonu gdje je tokom pet godina osvojio jedan naslov španskog prvaka i jedan španski kup. Nakon dvije godine provedene u SAD-u, na zalasku karijere je još igrao za Levante, ponovo za Ajax, i za Feyenoord.

Sa reprezentacijom Holandije je pod vodstvom Rinusa Michelsa bio predvodnik "totalnog nogometa", te je 1974. godine stigao do finala Svjetskog prvenstva u kojemu je izgubio 1:2 od domaćina Zapadne Njemačke.

Kao trener je tri godine vodio Ajax (1985.-1988.) i osvojio dva naslova prvaka Holandije, te Kup kupova (1987.), a potom je proveo osam godina na klupi Barcelone s kojom je 1992. godine osvojio naslov evropskog prvaka. Osim toga, četiri godine zaredom je osvajao naslov španskog prvaka (1991-1994), a 1994. godine je bio finalist Lige prvaka.