Nogomet
0

Johan Cruyff: Mourinho sebe stavlja u prvi plan i to mi se ne sviđa

Klix.ba
Johan Cruyff (Foto: EPA)
Johan Cruyff (Foto: EPA)
Jedan od najboljih fudbalera u historiji Holandije, ali i fudbala uopće, Johan Cruyff govorio je za Sky Sports o Louisu van Gaalu i Joseu Mourinhu.

Bivšoj zvijezdi Ajaxa i Barcelone Johanu Cruyffu se ne sviđa filozofija igre koju koristi njegov sunarodnjak Louis van Gaal u Manchester Unitedu. Prema Cruyffovom mišljenju Unitedu nedostaje više dominacije. "On ne dominira. Ja volim dominaciju u fudbalu. Volim natjerati protivnika da igra kako ja želim. Manchester United to ne radi. To je moje mišljenje", smatra Cruyff.

Legendarni Holanđanin je također govorio i o Joseu Mourinhu čiji je Chelsea u velikoj krizi. Počeo je s komplimentima. "Prvo, on je kontroverzan. Ono što volim kod njega je to da uspijeva napraviti dobar ambijent među igračima", kazao je Cruyff.

Nakon komplimenta Cruyff je naveo i šta mu se ne sviđa kod trenera Plavaca. "Ne volim to što uvijek sebe stavlja u prvi plan. Mislim da bi trebao biti u drugom planu. Možda je takav zato što nikada nije igrao fudbal i ne zna kako je biti slavljen od 100 hiljada ljudi na stadionu ili izviždan od toliko ljudi, a možda je takav da bi bio interesantniji medijima. Ne znam. Ali, zbog njegovog ponašanja ne mislim da on edukuje djecu da igraju fudbal ili da ih edukuje kako da žive na pravi način. Trebao bi se bolje ponašati", istakao je Johan Cruyff.