Trener koji ga je otkrio
340

Jirži Plišek ima veliki nogometni san nakon što Edin Džeko okonča karijeru

H. H.
Plišek je 19-godišnjeg Džeku odveo u Češku gdje je počeo Dijamantov uspon (Foto: FCInterNews)
Plišek je 19-godišnjeg Džeku odveo u Češku gdje je počeo Dijamantov uspon (Foto: FCInterNews)
Češki stručnjak Jirži Plišek govorio je za FCInterNews o Edinu Džeki. Trener koji ga je lansirao u zvjezdanu orbitu prepoznavši njegov talenat, istakao je da nakon okončanja Dijamantove karijere ima veliki nogometni san koji želi ostvariti s njim.

Plišek je nakon šest godina kao direktor Akademije SK Slavia Prag prešao u Akademiju FK Mlada Boleslav gdje obnaša istu funkciju, a na stolu ima i ponudu da bude tehnički i sportski direktor Češkog nogometnog saveza.

Čeh, koji je prethodno bio Džekin trener u Željezničaru, odlučio ga je odvesti u Češku s 19 godina i tako je počeo Edinov uspon. Potom je najbolji strijelac naše reprezentacije prešao u Wolfsburg s kojim je postao prvak Njemačke i bio najbolji strijelac Bundeslige, a zatim se i sa Manchester Ciytjem okitio s dva naslova prvaka Engleske.

U Romi je bio najbolji strijelac Serije A i Evropske lige, a karijeru je krunisao prelaskom u redove Intera.

"Prelazak u Inter je nagrada za njegov rad i vještine. Edin je predodređen da igra u vrhunskom klubu. Ja sam mu to usadio u srce tokom karijere, rekavši mu da ne gleda u novac već da nastoji osvajati trofeje, prihvatiti izazove i nastojati biti pobjednik. Inter je ekipa koja želi osvajati trofeje i trebao joj je igrač poput Džeke, rođenog pobjednika", kazao je Plišek, dodavši:

"Edin U interu može doprinijeti iskustvom, golovima, karakterom, kvalitetom i marljivim radom. On je sjajan igrač i može biti uzor mladim ljudima svojom osobnošću, snažnim karakterom i inteligencijom. U jakom i pobjedničkom klubu važan je svaki igrač, svaka računica, svaki mali detalj. Edin ima potrebne karakteristike da bude savršeno integrisan u čvrstu i pobjedničku ekipu poput Intera", kazao jeb Čeh.

Plišek je otkrio da je Džeki čestitao prelazak na Meazzu, a Dijamant je njemu mjesec ranije uputio čestitike povodom rođenja unuke. Češki stručnjak je u kontaktu sa najboljim bh. igračem, a nakon što Džeko završi karijeru ima posebnu želju vezanu za saradnju s njim.

"Džeko je primjer za mnogu djecu na Balkanu. Njegov put im daje vjeru i priliku da se bore za bolji život. Ima divnu porodicu, koju mnogo voli i koja ga ne prestaje podržavati. Imam veliki san. Kad se negdje ponovno sretnemo, volio bih da zajedno radimo na novom nogometnom projektu i s mladim talentima. Volio bih i da napiše autobiografiju i jedva čekam da jednog dana pročitam njegovu inspirativnu priču", priznao je Plišek, a kompletan intervju pročitajte ovdje.

Plišek je tokom 30 godina karijere vodio mlade ekipe Viktorije Žižkov, Mlade Boleslav, Slavije iz Praga, reprezentacija Češke od U16 do U19, te seniore Željezničara i Sarajeva, Teplica i Hradec Kralovea.