Problemi za Bišćane
36

Jedinstvo nema novca za odlazak na gostujuće utakmice, klub pred gašenjem

Piše: M. Ć.
Situacija u NK Jedinstvo nikada nije bila gora, a klub bi se mogao vrlo brzo ugasiti, potvrđeno je za Klix.ba iz uprave kluba.

Nekadašnji premijerligaš NK Jedinstvo iz Bihaća nalazi se u ekstremno teškoj finansijskoj situaciji, a činjenica da od prošle polusezone niko u klubu nije dobio platu, govori sama za sebe.

"Nemamo više ni marke, ali bukvalno. Nemamo ni za puta da igramo gostujuće utakmice, ni za hotela, niti bilo kakve troškove. Igrači nisu dobili ni marku od prošle polusezone. Djeca igraju i gladna i žedna", rekao je za naš portal Abid Topić, predsjednik kluba.

Ukupni dug prema igračima u ovom trenutku iznosi 70.000 KM. Topić kaže da je Grad Bihać za dosadašnju polusezonu prebacio na račun kluba oko 39.000 KM, a Vlada USK 5.000 KM.

"To su neke crkavice sa kojima se ne može apsolutno ništa. Samo jedan put na gostujuću utakmicu košta oko 2.500 KM, organizacija domaće utakmice košta otprilike isto. Kroz 32 kola u sezoni to izađe na 85.000 KM. Grad Bihać je za kompletnu sezonu odobrio 80.000 KM. Šta je sa platama igračima, trenerima, održavanjem terena, stadiona, strujom, vodom, telefonom i brojnim drugim troškovima", pita se Topić.

Glavni sponzor NK Jedinstvo je Bihaćka pivovara, u manjoj mjeri BH Telecom, a ostalo su bihaćki privatnici. No to je, kako Topić kaže, nedovoljno.

"Ja igračima skidam kapu što su i do sada imali strpljenja, ali i oni postaju svjesni da spasa više nema. Na sljedeću gostujuću utakmicu sa GOŠK-om u Gabelu ići ćemo svojim autima i ići će jedan minibus. Igrači su se složili da je to. U srijedu u 12 sati svi igrači iz kluba će doći pred zgradu Gradske uprave i protestirati. Tamo ćemo im ostaviti svoje stvari i torbe pa nek oni rade s njima šta hoće", poručuje Topić.

On kaže da su svi omladinski pogoni kluba prvi u svojim kategorijama zbog čega ga posebice pogađaju dešavanja u klubu. Pozvao je gradske vijećnike i poslanike u Skupštini USK, ali i novinare, da zajedničkim snagama pomognu oporavak kluba.

Bišćani trenutno vode bitku za opstanak u Prvoj ligi Federacije BiH, te se nalaze na osmom mjestu sa 34 osvojena boda.