Nebeskoplavi se probili na 2. mjesto
73

Jedan od najjačih aduta Lazija je trener Vladimir Petković

Piše: Edin Isanović
Vladimir Petković
Vladimir Petković
Pobjedom u 18. kolu italijanske Serije A, nogometaši Lazija probili su se na drugo mjesto prvenstvene tabele. Imaju osam bodova zaostatka za vodećim Juventusom. Nebeskoplavi sa 11 pobjeda, 3 remija i 4 poraza spadaju u red najpozitivnijih iznenađenja prvenstva.

Jedan od nazaslužnijih za aktuelnu situaciju u rimskom klubu je bh. stručnjak Vladimir Petković. On je ljetos iz švicarskog Siona stigao u glavni italijanski grad sa namjerom da složi kvalitetnu ekipu koja će se boriti za vrh tabele.

Trenersku doktrinu odmah je nametnuo u svlačionici. Zasukao je rukave! Najviše je radio na disciplini i jačanju fizičke spreme.

U posljednjem kolu upisana je pobjeda, samopouzdanje je naraslo, a dobra atmosfera u svlačionici prerasla je u kompaktnost. Danas mu, bez dvojbe, vjeruju pristalice Lazija.

Petković je u svojoj karijeri prije Siona trenirao Lugano, Bellinzonu, Young Boys i Samsunspor. Uvijek je bio realan i studiozan.

Petkovićeva trenerska žica došla je potpuno do izražaja u italijanskom klubu. Sa dosta uspjeha vodi zahtjevnu ekipu. Posljednji uspjesi ušutkali su i najveće kritičare.

Svoju nogometnu karijeru Petković je počeo u FK Sarajevo, a od bh. klubova nosio je i dres Rudara iz Prijedora.

Zanimljivo, Vladimir je jedini bh. trener koji vodi klub u Ligi petice.