Lahoz na Grbavici
8

Jedan od najboljih svjetskih sudija dijelit će pravdu u duelu BiH - Sjeverna Irska

E. B.
Antonio Mateu Lahoz (Foto: EPA-EFE)
Antonio Mateu Lahoz (Foto: EPA-EFE)
Bosna i Hercegovina će sutra dočekati Sjevernu Irsku u polufinalu baraža za Euro, a pravdu na stadionu Grbavica će dijeliti španski arbitar Antonio Mateu Lahoz.

Lahoz je jedan od najboljih svjetskih nogometnih sudija, nalazi se u UEFA-inoj elitnoj grupi a 2017. i 2019. godine je sudio polufinale Lige prvaka.

Ovaj 43-godišnjak iz Valencije je internacionalni arbitar od 2011. godine i do sada je 95 puta dijelio pravdu u međunarodnim takmičenjima.

Poznat je po tome što voli mnogo komunicirati s igračima tokom utakmice i nije "lak" na kartonima, te prosječno pokazuje manje od dva žuta kartona po utakmici.

Ovo će biti drugi put da Lahoz dijeli pravdu Zmajevima. Prvi put je bio arbitar meča Izrael - BiH (3:0) 16. novembra 2014. godine u kvalifikacijama za Euro 2016.

Zanimljivo, ovo će Lahozu biti drugi dolazak u Sarajevo. On je 21. augusta 2014. bio glavni arbitar meča Sarajevo - Borussia Mönchengladbach (2:3) koji se igrao na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u play-offu Evropske lige.

I ostale sudije koje će sutra navečer biti na Grbavici dolaze iz Španije.

Lahozu će sutra od 20:45 sati asistirati Pau Cebrian Devis i Roberto del Palomar, dok će četvrti sudija biti Ricardo de Burgos Bengoechea.

Prvi put u historiji na jednom bosanskohercegovačkom stadionu bit će korištena i VAR tehnologija.

U VAR sobi će sjediti Alejandro Hernandez i Xavier Estrada Fernandez i oni će ispravljati eventualne greške sudijskog trojca na terenu kojih, nadamo se, neće ni biti.