Saznaje Klix.ba
608

Na meču BiH i Sjeverne Irske prvi put će se koristiti VAR na bh. terenima

N. K.
Foto: FK Željezničar/Ilustracija
Foto: FK Željezničar/Ilustracija
Nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u četvrtak očekuje jedna od najvažnijih utakmica u posljednjih nekoliko godina, a na njoj će, kada je riječ o bh. terenima, premijeru imati i VAR tehnologija, saznaje portal Klix.ba.
VAR videotehnologija (engleski Video Assistant Referee ili skraćeno VAR) je sistem koji se koristi u nogometu kako bi glavni sudija pregledao nejasne situacije tokom utakmice.

Sistem je razvijen početkom 2010-ih u Nizozemskoj, već je korišten u gotovo svim ligama te grupnim fazama u evropskim klupskim takmičenjima, a VAR je bio i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Međutim, na bh. terenima do sada nismo mogli uživati u blagodatima ove tehnološke inovacije, a to će se promijeniti u četvrtak.

U polufinalnoj utakmici baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske, koja će se odigrati na stadionu Grbavica, glavni sudija imat će pomoć VAR-a.

Greške sudije će tako biti svedene na minimum, što će sigurno obradovati bh. navijače. Poznato je da je reprezentacija BiH u prošlosti često znala biti žrtva grešaka sudija pa će vijest o uvođenju VAR-a dodatno pojačati optimizam koji vlada uoči susreta koji se igra u četvrtak.