Čuvar mreže Atletica
17

Je li najbolji golman na svijetu: Odbrane Jana Oblaka eliminisale Liverpool

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čuvar mreže Atletico Madrida Jan Oblak blistao u najtežim trenucima pa tako i u duelu s Liverpoolom u Ligi prvaka.

Golman Atletica Jan Oblak odigrao je na Anfieldu jednu od najboljih utakmica u Ligi prvaka i savršenim odbranama pomogao je ekipi da eliminiše branitelja titule.

Na prvoj utakmici prije tri sedmice nije imao puno posla jer su igrači menadžera Jurgena Kloppa stvorili malo prilika pred golom Atletica. Stvari su se promijenile u uzvratnoj utakmici, a Slovenac je i pored dva primljena gola dao golemi doprinos u pobjedi nad Liverpoolom.

Ekipa s Anfielda je tokom utakmice imao posjed lopte od 72 posto, a od 34 udarca 11 je išlo u okvir gola Atletica. Slovenački golman istaknuo se u najvažnijim trenucima i dokazao da je jedan od najboljih na planetu, piše SPORTbible.

Ne iznenađuje što je dvadesetsedmogodišnji čuvar mreže stekao epitet igrača susreta jer je odbranio devet udaraca, više od svih golmana u dosadašnjem toku Lige prvaka.

"Imamo golmana koji je najbolji na svijetu. On je poput Messija, rješava utakmice u našu korist. Oblak je najbolji jer je čovjek odluke i zauzima mjesto koje zaslužuje“, navodi trener Atletica Diego Simeone.

Dok je Oblak blistao tokom jučerašnje uzvratne utakmice, njegov konkurent Alisson nije mogao pomoći Liverpoolu zbog povrede. Mjesto u ekipi zauzeo je Adrian, ali je slabo reagirao nakon udarca Llorentea kod prvog gola Madriđana. Slična scena viđena je nekoliko minuta kasnije kada je isti igrač zadao novi udarac domaćinu.

Simeone i Oblak nadaju se da će ih u četvrtfinalu zaobići Juventus. Madriđani su na putu do najvažnijeg trofeja u evropskom klupskom nogometu nekoliko puta zaustavljeni u dvoboju s ekipama koje je predvodio Cristiano Ronaldo.