Primjer mladim igračima
57

Javier Zanetti otkrio najvažniju tajnu svoje briljantne karijere: Dizao sam 500 kg tegova

Klix.ba
Javier Zanetti (Foto: EPA-EFE)
Javier Zanetti (Foto: EPA-EFE)
Legendarni Javier Zanetti otkrio je tajnu svoje dugovječnosti, odnosno na koji način je uspio da se aktivno bavi nogometom do svoje 41. godine, kada je okačio kapačke o klin.

Zanetti je rekao da je snaga uvijek bila fundamentalni aspekt njegove karijere i da je svakodnevno radio treninge snage.

"Snaga je uvijek bila fundamentalni aspekt moje karijere. Kada sam došao u Italiju 1995. godine, svakodnevno sam radio treninge snage, nekada s ekipom nekada bez njih, a onaj igrač koji ima snažne mišiće otporniji je na povrede i igra puno bolje", kazao je Zanetti u razgovoru za Fox Sports Italia.

Nakon toga, Zanetti je otkrio da je u teretani nogama dizao tegove teške čak pola tone, odnosno da je jednom nogom mogao podići 310 kilograma.

"Igrao sam utakmice dva puta sedmično, najčešće nedjeljom i utorkom, ali nikada nisam propuštao trening snage ponedjeljkom. Iako sam nekada bio umoran, trening bi me učinio spremnijim za narednu utakmicu. Prolazio sam specifične provjere kako bi znao kolike težine smijem podizati u određenim periodima sezone, pa sam tako u teretani nogama gurao tegove teške 500 kilograma. S jednom nogom sam mogao gurati 310 kilograma. Kada sam radio vježbe s nogama, vježbao sam brzinu i eksplozivnost. Primjera radi, Mourinho je volio raditi s loptom uz intenzivan trening baziran na promjenama pravca i ritma", otkrio je Zanetti.

Zanetti je podvukao da je odmor važan za svakog nogometaša, ali da se nakon odmora jako bitno vratiti treninzima jer je trening taj koji daje snagu igračima u utakmici.

"Odmor je važan pa sam tempirao vrijeme između treninga i odmora, poslije utakmica sam često bio u bazenu, a dan kasnije bih se vratio treninzima snage", otkrio je Zanetti.