{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanski novinari i nogometaš Miyamoto u Sarajevu istraživali "fenomen plasmana BiH na SP"

A
1.2.2014. u 10:19
25
4
Japanski novinari i nogometaš Miyamoto u Sarajevu istraživali "fenomen plasmana BiH na SP"
25
Japanski novinari i nogometaš Miyamoto u Sarajevu istraživali "fenomen plasmana BiH na SP"
Foto: Anadolija
Ekipa izuzetno gledane komercijalne japanske televizije "Wowow" i TV Tokyo, zajedno sa poznatim nogometašem Tsuneyasuem Miyamotom, boravila je Sarajevu gdje su snimali reportaže o "fenomenu plasmana reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo (SP) u Brazilu" i Ivici Osimu, izuzetno cijenjenom stručnjaku i u njihovom dijelu svijeta.
Zanimljivo, sam razgovor sa Ivicom Osimom vodio je Miyamoto, dugogodišnji reprezentativac i kapiten japanske nogometne reprezentacije.

"Ovo je bila moja prva posjeta Sarajevu i u tri dana, koliko sam boravio ovdje, imao sam priliku da se upoznam sa historijskim dijelom Sarajeva, da obiđem stadion Grbavica. Družio sam se i razgovarao sa mladićima koji treniraju u FK Željezničar, gdje je Ivica Osim ostavio neizbrisiv trag. Tu sam došao da bih što bolje osjetio atmosferu grada Sarajeva iz kojeg je Ivica Osim, sa kojim sam razgovarao o predstojećem SP u Brazilu, o tome šta za BiH znači taj plasman, zatim o španskoj Primera ligi i o globalno budućnosti nogometa", rekao je Miyamoto, inače, prvi japanski profesionalni nogometaš koji je završio FIFA master program, a tema njegovog rada bila je nogomet u BiH. 

Uz Miyamota, koji će od 31. januara ove godine biti član Upravnog odbora (bez prava glasa) Japanske profesionalne nogometne lige, te će uskoro opet doći u Sarajevo, članovi renomirane japanske novinarske ekipa na poslovnom putu u bh. prijestolnici, uz režisere, bili su i producent Nito, snimatelj Takabe, menadžer Ono.

"Ivica Osim predstavlja sponu između dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Japana. On je čovjek posebnog kova i vizije", kazao je Nito, poručivši kako mu je posebno interesantan aspekt priče plasmana reprezentacije BiH na SP i refleksije sportskog uspjeha na cjelokupno bh. društvo.

O tome su Japanci razgovarali i sa Bakirom Tirom, urednikom sportskog servisa Anadolije za Balkan i predstavnikom BiH u UEFA žiriju za izbor najboljeg nogometašau Evropi.

Sa japanskom novinarskom ekspedicijom u Sarajevu boravili su i kamerman iz Beograda, kao i njegova sugrađanka prevodilac japanskog i engleskog na jezike "naših naroda", Dragana Špica.

"U Sarajevu nam je bilo izuzetno lijepo. Uradili smo dobar posao i naši prijatelji iz Japana kući se vraćaju izuzetno zadovoljni. Posjetili smo i snimali na raznim kulturno-istorijskim spomenicima, među kojima i u sarajevskom ratnom tunelu…", istakla je Špica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: