Nogomet
16

Jakupović s bh. zastavom na rukavicama zaustavljao napade Manchester Uniteda

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Tridesetdvogodišnji golman Eldin Jakupović bio je među najboljim pojedincima Hulla u sinoćnjem remiju protiv Manchester Uniteda u 23. kolu Premiershipa. Iskusni čuvar mreže je na rukavicama imao zastavu BiH.

Jakupović je imao sjajnu noć te je upisao nekoliko fantastičnih odbrana. Upravo je on jedan od najzaslužnijih igrača za bod koji je Hull osvojio protiv favoriziranog protivnika.

Na fotografijama koje su zabilježene na utakmici se vidi da je Jakupović na rukavicama imao bh. zastavu. Nakon utakmice je menadžer Uniteda Jose Mourinho priznao da je Jakupović odlično branio te je bio ljut što njegov tim nije upisao pobjedu.

Inače, za one koji ne znaju, Jakupović je rođen u Prijedoru 2. oktobra 1984. godine. Profesionalnu karijeru je počeo u Grasshopperu 2004. godine, a potom je prešao u Thun. Nakon uspjeha u ovom klubu potpisao je za moskovski Lokomotiv u martu 2006. godine. Golman Arisa je postao u septembru 2011. godine, a godinu dana kasnije je stigao u Hull, klub za koji trenutno brani.

Nastupao je za mlade selekcije BiH i Švicarske, a za seniorsku reprezentaciju Švicarske je debitovao 20. augusta 2008. godine na prijateljskoj utakmici protiv Kipra. U oktobru iste godine je izjavio da neće nastupati za Švicarce iz porodičnih razloga.