Konferencijska liga
141

Jakirovićev Dinamo napravio podvig i izbacio Špance, dalje prošli i Stevanović i Tahirović

N. M.
Nogometaši Dinama slave gol koji ih je odveo dalje (Foto: Goran Stranzl/Pixsell)
Nogometaši Dinama slave gol koji ih je odveo dalje (Foto: Goran Stranzl/Pixsell)
Nogometaši zagrebačkog Dinama igraju ispodprosječnu sezonu u Hrvatskoj nogometnoj ligi, ali su u Konferencijskoj ligi uspjeli da naprave veliki podvig i eliminišu Real Betis, sedmi tim španske La Lige.
Večeras je na Maksimiru odigran uzvratni meč ovih timova u šesnaestini finala Konferencijske lige, nakon što su Modri u prvom duelu u Sevilli slavili s 1:0, a sada su tu prednost momci Sergeja Jakirovića i odbranili jer je bilo 1:1 u Zagrebu.

Poveo je večeras Betis golom Cedrica Bakambua u 38. minuti, kada je ovaj napadač gostiju petom na asistenciju Ruibala zatresao mrežu hrvatskog prvaka za 1:0.

No, Dinamo je u nastavku uspio da uzvrati udarac i spasi se poraza, a još jednom je heroj ekipe Sergeja Jakirovića bio Japanac Takuro Kaneko.

Kaneko je bio strijelac gola u 59. minuti, kada mu je asistirao Arber Hoxha, a Japanac je postavio konačnih 1:1.

U 79. minuti je bio dosuđen jedanaesterac za Dinamo nakon prekršaja Hectora Bellerina u kaznenom prostoru, ali nakon asistencije iz VAR sobe arbitar je odlučio poništiti svoju odluku.

Do kraja je ostalo 1:1 i Dinamo je s ukupnih 2:1 u dva meča prošao u osminu finala, u kojoj će se naći i reprezentativci BiH Miroslav Stevanović i Benjamin Tahirović.

Stevanović je sa švicarskim timom bio bolji od bugarskog Ludogoretsa, kojeg su večeras savladali u Razgradu s 1:0 golom Cognata.

Naš reprezentativac je odigrao cijeli meč pošto je na terenu proveo svih 90 minuta, a Tahirović je igrao 112 minuta u pobjedi Ajaxa nakon produžetaka nad Bodo/Glimtom u Norveškoj.

Rezultati i strijelci:

Dinamo - Betis 1:1 (Kaneko 59' / Bakambu 38')

Ludogorets - Servette 0:1 (Cognat 6')

Bodo/Glimt - Ajax 1:2 (Berg 83' / Berghuis 34', Taylor 114')