Nogomet
254

Jaha: Kamp u Sjevernoj Americi nastavak projekta "Otvorena vrata" NS BiH

FENA
Treneri u omladinskom pogonu nogometnog kluba Colorado Rapidsa, člana Američke MLS lige, uz organizacijsku podršku "Colorado Adult Soccer Associationa" te pod pokroviteljstvom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i Nogometnog saveza SAD-a (USSSA), od 23. do 25. maja u Denveru organizuju nogometni kamp za najtalentovanije Bosance i Hercegovce iz Sjeverne Amerike.

Prema procjenama bh. nogometnih stručnjaka koji rade i žive u Sjevernoj Americi, na tom području više od 1.000 mladih Bosanca i Hercegovaca aktivno trenira nogomet u raznima klubovima, akademijama i sportskim koledžima.

Cilj kampa je prepoznati najtalentovanije bh. nogometaše i preporučiti njihove usluge klubovima i reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Koordinator za omladinski nogomet Nogometnog saveza BiH Murat Jaha protekle sedmice je pismeno potvrdio učešće Saveza na kampu u Denveru.

"Već neko vrijeme razmišljamo o provjeri nogometaša bh. korijena u Americi. Ovo se uklapa u naše planove i što se tiče kampa u Americi nakon obavljenog razgovora sa rukovodstvom NSBiH, odlučili smo podržati tu aktivnost, tako da će kampu prisustvovati skauti ili selektori nacionalnih selekcija BiH", stoji u poruci koju je NSBiH uputio bh. nogometnim radnicima u SAD-u.

Jaha je u izjavi za Fenu naglasio da je kamp u SAD-u nastavak projekta NSBiH "Otvorena vrata", koji je u protekle tri godine realizovan u zemljama zapadne Evrope.

"Nakon odličnih kampova u zemljama zapadne Evrope gdje smo provjerili veliki broj talentovanih mladih bh. nogometaša okrenuli smo se Sjevernoj Americi. Zadovoljni smo rezultatima prvih kampova i sigurno je da će se ovaj projekt nastaviti", izjavio je Jaha.

Rukovodilac kampa Murat Alibašić, trener u omladinskom pogonu Kolorado Rapidsa u kategorijama U-18 i U-23, najavio je učešće 40 talentovanih nogometaša iz vrhunskih američkih klubova.

Kampu će prisustvovati i veći broj trenera iz akademskih i omladinskih pogona Kolorado Rapidsa, mnogobrojni treneri sa koledža, fakulteta i drugih akademskih i MLS timova, tako da će se iskoristiti prilika da se tokom kampa održi i stručno savjetovanje -simpozij o temi "Razmjena iskustava - evropski i američki nogomet i kako prepoznati talente i usmjeriti ih na profesionalni put".