Očekuje odgovor Halilovića
1

Jagodić sastavlja U-21 ekipu za naredne kvalifikacije

FENA
Vlado Jagodić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Vlado Jagodić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Mlada nogometna reprezentacija (U-21) Bosne i Hercegovine 14. novembra na stadionu "Bilino Polje" u Zenici odigrat će prijateljski susret protiv vršnjaka iz Poljske. To će biti prva od pet kontrolnih utakmica na kojima selektor Vlado Jagodić namjerava testirati potencijalne reprezentativce koji će braniti boje BiH na narednim kvalifikacijama za evropsko prvenstvo.

Iza Jagodića i prošle U-21 generacije nalaze se kvalifikacije u kojima je za plasman na EP-u u Izraelu odlučivao gol u posljednjem susretu na Stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu protiv selekcije Njemačke. Reprezentacija BiH odigrala je neriješeno 4:4 i nije uspjela proći dalje kao jedna od najboljih drugoplasiranih mladih selekcija, ali Jagodić je u izjavi za Fenu naglasio da su za bh. nogomet te kvalifikacije bile produktivne, te da od generacije igrača koja se okuplja ne očekuje ništa manje.

"Prošla generacija je opravdala očekivanja. Pokazali su se kao sjajan tim kojem je malo falilo da se plasira na evropsko prvenstvo. Situacija u kojoj se sada nalazim je suprotna onoj u kojoj sam bio tada. Imam na raspolaganju nekih sedam mjeseci da sastavim najbolji tim i da na pet kontrolnih susreta sagledam igrače kojima raspolažem. Pratit ću igre mladih igrača u njihovim klubovima i za one koji to zasluže sigurno će biti mjesta u reprezentaciji. Od ovih momaka očekujem ništa manje, ako ne i više od prošle generacije", izjavio je Jagodić.

Selektor je danas objavio spisak od 23 igrača na koje računa za susret protiv Poljske.

Na njemu se nalaze:

Golmani: Kristijan Jajalo (NK Dinamo), Ivan Tirić (FK Rudar)

Odbrana: Adnan Kovačević (NK Travnik), Sead Jakupović (FC Winterthur), Ognjen Petrović (FK Kozara), Stipe Marković (NK Široki Brijeg), Dino Bevab (NK Zagreb), Dušan Jevtić (Duisburg), Muamer Avdić (SC Znojmo)

Vezni red: Srđan Grahovac (FK Borac), Nermin Zolotić (FK Željezničar), Mario Kvesić (RNK Split), Anid Travančić (NK Čelik), Haris Duljević (FK Olimpic), Gojko Cimirot (FK Leotar), Aldin Čajić (FK Teplice), Filip Arežina (HŠK Zrinjski), Goran Zakarić (NK Dinamo), Armin Čerimagić (Gent)

Napad: Jasmin Mešanović (NK Čelik), Marko Maletić (VFB Stuttgart), Petar Kunić (FK Borac), Mirza Ćemalović (FK Velež).

Jagodić je rekao da će protiv Poljske i na susretu koji je planiran za februarski termin pružiti priliku za dokazivanje svim pozvanim igračima, te da očekuje da će u martu imati bolji uvid u kvalitet kojim raspolaže.

Selektor se osvrnuo i na Dinamovog Alena Halilovića i Schalkeovog Seada Kološinca kojima je upućen poziv za nastup u reprezentaciji na koji još nisu odgovorili.

"Njihova je stvar hoće li se odazvati. Mi smo već obavili razgovore s njima, ali od kada smo im uputili pozive svi kontakti su prekinuti. To možda i govori da se nad tim igračima vrši pritisak u njihovim klubovima, ali to ne mijenja činjenicu da je reprezentativni dres njihov lični izbor", objasnio je Jagodić.