Nogomet
5

Izuzmemo li golmana Petra Cecha, Elneny je prvo pojačanje Arsenala nakon godinu dana

Klix.ba
Mohamed Elneny (Foto: EPA)
Mohamed Elneny (Foto: EPA)
Arsenal nije bio pod suspenzijom za transfere kao Barcelona, ali londonskom klubu je trebala godina dana da dovede prvog fudbalera, naravno ukoliko izuzmemo golmana Petra Cecha. Danas je ozvaničen dolazak zadnjeg veznog iz Basela Mohameda Elnenyja (23).

Elneny je Egipćanin koji je u Basel stigao u januaru 2013. godine i od tada je tri puta osvajao švicarsko prvenstvo. U Arsenal je prešao za oko pet miliona funti, a potpisao je ugovor na četiri i po godine.

On je prvo pojačanje Arsenala ukoliko ne računamo golmane, odnosno Petra Cecha koji je stigao posljednjeg ljeta. Tako je Arsenal bio jedina ekipa Premiershipa koja je proteklog ljeta ostala bez pojačanja kada se ne računaju golmani. Posljednji fudbaler koji je doveden u Arsenal bio je štoper Gabriel Paulista koji je krajem januara 2015. godine stigao iz Villareala.

Dolazak Egipćanina u Arsenal na poziciju koja je najveća boljka ovog kluba tokom proteklih godina mogao bi mnogo pomoći Arsenu Wengeru, jer nije mali broj onih koji smatraju da će Elneny biti velika pomoć Topnicima koji su favoriti za titulu u Premiershipu i nalaze se na liderskoj poziciji.

Na poziciji zadnjeg veznog Arsenal koristi Coquelina koji je povrijeđen do druge polovine februara, zatim Flaminija i Artetu kojima ugovor ističe narednog ljeta, ali i Cazorlu koji ne posjeduje kvalitetne defanzivne karakteristike. Za Elnenyja se govori da ima izražen timski rad, požrtvovanost i dinamiku Coquelina, ali i jako dobre tehničke osobine.

Wenger je nakon sinoćnjeg remija protiv Liverpoola na Anfieldu (3:3) u sklopu 21. kola Premiershipa najavio da bi Elneny mogao zaigrati već za vikend protiv Stoke Cityja u ligaškoj utakmici u gostima.