Poznat iznos
262

Iz Željezničara potvrdili uslove koje su postavili za iznajmljivanje stadiona Grbavica

N. Kustura
Foto: FK Željezničar
Foto: FK Željezničar
Fudbalski klub Sarajevo 8. augusta igra utakmicu trećeg pretkola Evropske lige, a s obzirom na to da Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" ne ispunjava potrebne uslove, klub s Koševa je bio primoran zakazati susret na drugoj lokaciji.

Odgovorne osobe u aktuelnom prvaku BiH su nekoliko dana prikupljali ponude za unajmljivanje stadiona koji ispunjavaju uslove treće kategorije pa je nakon detaljne analize ponuđenih uslova donesena odluka da će susret biti odigran na stadionu Bilino Polje u Zenici.

Iz Sarajeva su poručili kako je jedan od osnovnih razloga ovakve odluke činjenica da su fiksni troškovi u drugoj ponudi bili trostruko veći od one zaprimljene od Nogometnog kluba Čelik.

"Unatoč želji da se zbog logističkih troškova i potencijalnih prepreka za dolazak u Zenicu navijačima omogući gledanje utakmice u njihovom gradu, u pregovore za iznajmljivanje stadiona Grbavica naknadno je dodana i klauzula o nemogućnosti korištenja južne tribine, što smanjuje kapacitet stadiona Grbavica za oko 3.000 mjesta te niz drugih uslova koje FK Sarajevo ne želi prihvatiti", saopćeno je jučer iz Bordo tima.

Razlika u noćnoj i dnevnoj utakmici

FK Željezničar je jučer dostavio uslove pod kojim je spreman ustupiti stadion na korištenje, a prvi je bio da se južna tribina stadiona Grbavica može isključivo koristiti za smještaj gostujućih navijača, potvrđeno je za portal Klix.ba iz kluba s Grbavice.

Cijena iznajmljivanja stadiona na dan odigravanja utakmice iznosi 25.000 KM, a obaveza FK Sarajevo ukoliko igra večernju utakmicu je da pokrije troškove rada agregata (ne komercijalnu cijenu, već po utrošku), koji je potreban za održavanje zvaničnih treninga i za samu utakmicu.

Također, svaki dodatni dan iznajmljivanja stadiona iznosi 5.000 KM, a kako su nam rekli iz FK Željezničar, iznajmljivanje LED displeja košta također 5.000 KM na dan utakmice i uključuje i manipulaciju te rad operatera.

Ukoliko uzmemo u obzir da bi FK Sarajevo vjerovatno iznajmilo LED displeje jasno je kako bi za potrebu odigravanja utakmice potrošili oko 30.000 KM u dnevnom, odnosno 35.000 KM u večernjem terminu plus PDV.

Iz Želje su zahtjevali i bankovnu garanciju na iznos od 100.000 KM na ime osiguranja od eventualne štete na stadionu, a zahtjevano je i da vrati stadion u prvobitno stanje u roku od 24 sata od završetka utakmice. Inače, izdavanje bankovne garancije iznosi oko 0,2 posto od navedene vrijednosti, odnosno 200 KM.

Pomoć Grada i Kantona

Također, potvrđeno je neformalno i da bi u slučaju odigravanja utakmice u Sarajevu dio troškova snosio Grad Sarajevo, a troškove MUP-a na osiguranju snosila Vlada Kantona Sarajevo, što nije slučaj u drugim kantonima pa bi ukupan trošak bio znatno manji po klub s Koševa.

"Grad Sarajevo je bio spreman pomoći na određen način u organizaciji utakmice kako bi FK Sarajevo odigrao meč u svom gradu. Mi samo čak i uputili poziv predstavnicima FK Sarajevo i FK Željezničar sa ciljem pronalaska zajedničkog rješenja, ali nažalost do tog susreta nije došlo", rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka za Klix.ba.

Utvrdili smo i da je zahtjev FK Čelik isti u smislu neustupanja jedne tribine te pokrivanja troškova eventualne štete, samo bez bankovne garancije. Vrijedi podsjetiti kako je recimo NK Široki Brijeg za ustupanje svog stadiona HŠK Zrinjski svojevremeno naplatio oko 30.000 KM.

Podsjetimo, u cilju stvaranja što je moguće bolje navijačke atmosfere, FK Sarajevo će kompletirati nekoliko aranžmana kako bi svi zainteresovani navijači mogli povoljno i sigurno podržati klub na utakmici u Zenici. Tako će klub s Koševa imati i troškove odlaska navijača u Zenicu i svu drugu dodatnu logistiku kao onda kada klub igra van Sarajeva.