Jedan od najboljih ikada
1k

Iz ratne uniforme do legende Premijer lige: Prepoznajete li nogometaša s fotografije?

H. H.
Dželaludin Muharemović (Foto: Facebook)
Dželaludin Muharemović (Foto: Facebook)
Dželaludin Muharemović (53) je bez ikakve sumnje jedan od najboljih nogometaša od samostalnosti BiH i Premijer lige svih vremena, a njegova priča mogla bi poslužiti kao dobar scenarij za film.

Dželaludin Muharemović rođen je 23. marta 1970. godine. Iako je prve nogometne korake napravio na Grbavici, debi u seniorskom timu upisao je za Unis iz Vogošće. Tu je igrao do 1992. godine. Potom se ponovo vratio u Željezničar. U najtežim trenucima bio je uz svoj voljeni tim za koji je debitovao tokom rata.

Naime, u ratnom periodu, sa nekolicinom igrača, pomagao je Plavima da se održe u životu.

Tokom ratnih dejstava ta priča je nastavljena u OŠ "Alija Alijagić", gdje su igrači Želje održavali treninge, a manje je poznato da je za vrijeme agresije bio član i specijalne jedinice "Lasta" čiji je pripadnik bio sve vrijeme tokom rata.

Većina igrača Želje koji su trenirali u tim teškim uslovima su kasnije bili dio generacije koja je postigla velike uspjehe i osvojila mnoge poslijeratne trofeje.

Uz kraće prekide (igrao je kratko za Zagreb i ruski Volgar Astrahan), bio je standardni prvotimac sve do 2005. godine kada je okončao igračku karijeru. U tom periodu je osvojio tri šampionske titule i isto toliko titula osvajača Kupa BiH.

Dželini potezi ni na travnjaku, niti van njega nikoga nisu ostavljali ravnodušnim. U biografiji već ima zlatno poglavlje. Za Želju je odigrao 342 utakmice i postigao 131 pogodak i drugi je najbolji je strijelac kluba svih vremena iza Josipa Bukala koji je postigao 137 golova.

Četvrti je po broju nastupa za tim iz "doline ćupova". Više su samo upisali Blagoje Bratić, Hajrudin Saraćević i Branimir Jelušić.

Gradski dvoboji bili su mu posebna inspiracija, protiv Sarajeva je postigao osam golova i najbolji je strijelac u sarajevskim derbijima svih vremena.

Vrijedi napomenuti da je nastupao i za reprezentaciju BiH, za koju je odigrao osamnaest utakmica i postigao četiri gola