Nogomet
175

Ivica Osim za Klix.ba: Ponovo bih učinio isto kao 23. maja 1992. godine

Piše: Dalibor Bošnjak
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Legendarni bh. nogometaš i trener Ivica Osim danas slavi 74. rođendan, a u razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svojoj bogatoj karijeri, usponima i padovima, sretnim i tužnim trenucima, a osvrnuo se i na aktuelna dešavanja u Premijer ligi BiH i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Osim danas slavi 74. rođendan i još uvijek osjeća strast prema nogometu. Nedavno je bio bolestan, ali se njegovo stanje srećom popravilo.

"Bio sam na 'vodi' što se kaže, ali to nisam znao, bilo je ozbiljno. Izvukao sam se nekako, stanje mi se stabilizovalo i pokušavam sačuvati zdravlje. Čuvam se malo više, ne idem ni na utakmice kad je malo hladnije. Doktor mi je rekao da mi se ne smije ponoviti ista stvar. Jedva sam preživio četiri dana, nisam znao za sebe", izjavio je Osim za portal Klix.ba.

"Volio bih da Željezničar bude prvak..."

Redovno prati dešavanja u nogometu i, kako kaže, volio bi da ove sezone Željezničar osvoji titulu prvaka, ali smatra da je Sarajevo najbliže tom cilju.

"Željezničar ima mladu ekipu, ali bi mogli malo 'prikočiti' s tom mladošću. Čim se raspričaju u medijima, počnu da griješe. Volio bih da Željezničar bude prvak, ali bi za nogomet bilo dobro da se pomaknemo korak naprijed, da promijenimo nešto dovođenjem igrača. FK Sarajevo je napravio pomak i možda bi bilo dobro za nogomet da se to isplati svima i da bude primjer. Mi se hvalimo našom školom, ali treba znati da može i bez škole i da treba dovesti nekog i sa strane. Teško da će FK Sarajevo ispustiti titulu, a derbi kad odlučuje, to je najteža situacija, nema tu pravila. Igračima je tu najteže izdržati, taj pritisak. Teško je i trenerima, kao i vodstvu kluba", rekao je legendarni bh. nogometaš i trener.

On ne podržava česte promjene trenera koje su uobičajene u našoj ligi.

"Malo mi smeta što stalno mijenjaju trenere, ljudi se taman naviknu na nešto i onda uslijedi promjena. Igrači više i ne znaju ko im je trener, imaju utisak da će ih trenirat prvi kojeg sretnu na ulici. Tako ne može. No, i to je neko iskustvo", smatra Osim.

Pozdravio je odluku o smanjenju Premijer lige BiH na 12 klubova, ali je istakao gorući problem bh. nogometa - infrastrukturu.

"Napravit će se se mjesta za neke nove klubove, da se osvježe, da razmjenjuju igrače, traže nove solucije, ne praviti prepreke nego olakšati prelaske. Sa manje u klubova u ligi češće ćemo imati dobre utakmice, ali problemi ostaju. Još uvijek nemamo infrastrukturu, a bez nje se ne može dobro trenirati, igrati i napredovati. Napredovali smo samo kada je riječ o atmosferi i sigurnosti na stadionima, mada je izgleda opet počelo. Trebamo se pomagati svi, klubovi, igrači, NSBiH i mediji", kazao je Strauss s Grbavice.

Željezničar, Sturm i JEF United pokazatelj uspjeha

Osim se s mnogo emocija prisjeća polufinalne utakmice Kupa BiH u kojoj je s klupe predvodio Željezničar protiv Videotona. Nakon poraza u Mađarskoj rezultatom 1:3 Plavi su imali priliku na Grbavici izboriti finale. Željezničar je pred 25.000 navijača vodio 2:0 do 87. minute i gotovo bio u finalu s Real Madridom, ali je u toj minuti primio gol i okončao snove Plavih.

"Donese mi čovjek izrezak iz novina 'Kobni dan kada je Grbavica zanijemila'. Gledam stalno u to i nijem sam. Pitam se kad će proći, taj dan dugo traje. Ipak, to je također jedna od lijepih stvari, treba 'dogurati' do te faze. Čovjek se treba radovati i uslovno rečeno lošim stvarima, jer drugačije ne može živjeti. To polufinale Kupa UEFA je bio uspjeh jedne generacije, za tim se žali još i danas, ali to znači da smo mi u to vrijeme napravili veliku stvar u ne baš dobrim uslovima. Dobro se podsjetit toga", riječi su legendarnog Osima.

Još jedan veoma težak trenutak za njega dogodio se 23. maja 1992. godine, kada je dao ostavku na mjesto selektora Jugoslavije, zemlje u kojoj je bjesnio rat.

"Na ostavku gledam isto, bio je to spontani gest s moje strane koji mi je tada izgledao ispravan, ali bih ga ponovio i danas. Ne daj Bože samo da se ponovi slično, valjda smo sada pametniji", izjavio je Osim.

Od brojnih uspjeha koje je napravio u karijeri, posebno je zadovoljan poslom koji je obavio u Austriji i Japanu.

"U Japanu sam s klubom osvojio dva puta kup, to je slika nečega što sam dobro napravio, gdje sam zabilježio napredak. Taj klub nije imao ambicije, ali je došao do trofeja, što je u Japanu vrlo cijenjeno. Dok se pravio tim, pravili su se i tereni i sportski centar. Sada imaju odlične uslove. To mi je drago i pokazatelj mi je da sam nešto napravio, da sam uspio. U Austriji sam vodio Sturm koji je postao velik tim u Evropi, koji ima ime. Danas svi vole igrati protiv Sturma koji se tretira kao pravi evropski klub i ako ga pobijediš, znaš da si nešto napravio. Sturm je postao mjera uspjeha", riječi su bivšeg igrača Željezničara, Zwolsche Boysa, Strasbourga, Sedana i Valenciennesa.

Vjeruje u odlazak na Euro

Na kraju se osvrnuo na situaciju u kojoj se nalazi reprezentacija BiH i dao nekoliko savjeta.

"Meša je ambiciozan. Moramo pripaziti da ne budemo pretjerani optimisti, važno je da budemo objektivni. Ne trebamo vršiti pritisak i igračima vezati omču oko vrata, mada su oni nama svima to učinili. Ja ipak vjerujem da ćemo otići na EP, mada se bojim onog našeg 'lako ćemo'. Ne smijemo kvariti atmosferu među igračima, baviti se previše tim ko igra standardno, a ko ne, jer su to sve nogometni 'šamari', od kojih bude teško", završio je Osim.

Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu, mjesec dana nakon njemačke invazije na Jugoslaviju. Nakon završetka rata je počeo trenirati u omladinskoj školi FK Željezničar. Njegova profesionalna karijera je počela 1959. godine, a trajala je 19 godina, do 1978. godine. Osim je u karijeri igrao za Željezničar, Zwolsche Boys, Strasbourg, Sedan i Valenciennes, a smatra se jednim od najboljih bh. nogometaša. Najpoznatiji je bio po svom sjajnom driblingu. Osim je odigrao 16 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije, a nastupio je i u finalu Evropskog prvenstva 1968. godine, kada je slavila Italija.

Nakon završetka igračke karijere, Osim se posvetio trenerskom poslu. Godine 1978. je preuzeo Željezničar, gdje je ostao do 1986. godine. Dva puta je bio drugi na tabeli, a zabilježio je i nastup u finalu kupa Jugoslavije i polufinalu Kupa UEFA.

Osim je sjedio i na klupi reprezentacije Jugoslavije kao trener, prvo je bio asistent selektoru Olimpijske reprezentacije Jugoslavije Ivanu Toplaku na Olimpijadi 1984. godine, a dvije godine kasnije je preuzeo seniorsku reprezentaciju Jugoslavije. Prve kvalifikacije za EP 1988. godine su bile neuspješne, ali je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1990. godine Osim napravio uspjeh i iza sebe ostavio Francusku i Škotsku. Njegov tim je stigao do četvrtfinala.

Trofejna trenerska karijera

U vrijeme kad je bio selektor Jugoslavije, Osim je bio trener Partizana s kojim je osvojio Kup Jugoslavije 1991. godine.

Jugoslavija se plasirala na Evropsko prvenstvo 1992. godine, ali bivša zemlja nije zaigrala na tom takmičenju. Na prostorima Jugoslavije je bijesnio rat, a zemlja je podijeljena. Osim je dao ostavku na mjesto selektora, jer je njegova porodica zajedno s ostalim stanovništvom bila bombardovana.

Osim je od 1992. do 1994. godine bio trener grčkog Panathinaikosa, a osvojio je Kup Grčke 1993. i 1994. godine, dok je drugo mjesto na tabeli osigurao 1993. godine. Između 1994. i 2002. godine je vodio austrijski Sturm, koji je doveo do naslova prvaka 1998. i 1999. godine, osvajanja Austrijskog superkupa 1998. i 1999. godine, a nastupao je i u Ligi prvaka od 1998. do 2000. godine.

Popularni Strauss s Grbavice je trenersku karijeru gradio u Japanu od 2003. do 2007. godine. Od 2003. do 2006. je bio trener JEF Uniteda s kojim je ostvario odlične rezultate uprkos tome što se radilo o malom klubu. JEF United je dva puta bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio kup, svoj prvi veći trofej.

Selektor Japana postao je 21. jula 2006. godine i naslijedio legendarnog Zica. U debiju je pobijedio Trinidad i Tobago 2:0. Godine 2007. je poražen od Saudijske Arabije u polufinalu Azijskog kupa, kao i u utakmici za treće mjeseo od Južne Koreje nakon penala.

Osim je 16. novembra 2007. doživio moždani udar, a 26. novembra se probudio. Na mjestu selektora Japana ga je naslijedio Takeshi Okada.

Godine 2011. je FIFA na čelo Komiteta za normalizaciju NSBiH postavila Osima, koji je pomogao krovnoj kući bh. nogometa da krene pravim putem.