Nogomet
166

Ivica Osim za Klix.ba: Na Euro samo pomoću trikova

Piše: Irvin Pekmez
Jedan od najvećih nogometnih stručnjaka, legendarni Ivica Osim u razgovoru za Klix.ba na ostatak kvalifikacija za Euro 2016 gleda sa velikom dozom opreza.
Ivica Osim (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Prije početka današnje redovne nedjeljne sesije Kruga 99 na kojoj će biti riječi o temi "Sport i politika", velikan bh. nogometa Ivica Osim iznio je svoje stanovište po pitanju ostatka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati u Francuskoj sljedeće godine.

"Da budem iskren, na Euro samo pomoću trikova. Dakle, vrlo teško jer matematika radi protiv nas. Pred nama je mali broj utakmica, a treba nam veliki broj bodova. A pošto smo mi skloni da podcjenjujemo protivnike i vrijeme, onda će biti vrlo teško", rekao je Osim za Klix.ba.

Kada je riječ o stanju u reprezentaciji i među igračima, Osim je potencirao tezu o prijeko potrebnoj novoj klimi i novim izazovima koji bi možda i doveli do kvalificiranja na veliko takmičenje.

"Igrači trebaju konačno da shvate da ne mogu da se ponašaju nonšalantno. Treba i sa njima ponekad porazgovarati kako bi se oni zapitali koliko su zapravo involvirani u svemu tome", rekao je Osim.

Ivica Osim (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Dio krivice Osim vidi i u sredstvima informisanja koji, prema njegovim riječima, preuveličavaju značaj pojedinih fudbalera.

"Postoji jedna vrsta nesrazmjera između onoga šta se objavljuje i onoga šta naši igrači zaista pružaju na terenu. Veliki je nesrazmjer između onoga koliko zarađuju i onoga što pružaju. Mi smo nažalost prepotentni jer se dešava da podcjenjujemo Egipat i slične ekipe jer su navodno siromašnije od nas, a kad izgubimo onda nastanu problemi", zaključio je Osim.

Podsjećamo, našoj reprezentaciji ostalo je šest utakmica, a BiH se trenutno nalazi na petoj poziciji unutar grupe B sa osvojena dva boda.

Na današnjoj sesiji Kruga 99 posvećenoj temi "Sport i politika" Osim je kazao kako se od utjecaja politike na sport "ne može pobjeći".

Osim je prokomentarisao i aktuelnu temu izbora stručnih pomoćnika selektora fudbalske reprezentacije BiH rekavši kako je politika zahvatila sve društvene sfere. 

"Od toga ne možemo pobjeći. Nažalost, to je tako u fudbalu. Tako smo i došli u žalosnu situaciju da sad slušamo šta je ko radio za vrijeme rata, šta je ko rekao, da li je opsovao nekad nešto. Kada govorim o tome, govorim iz ličnog iskustva", kazao je Osim.

Današnja tema "Kruga 99" posvećena je zimskoj olimpijadi mladih kojoj bi domaćin trebao biti glavni grad BiH 2017. godine.

Da ova priča u svijet nosi pozitivnu sliku o Sarajevu, mišljenja je i Osim koji je kazao kako je potrebno "dobro razmisliti o ovoj priči vodeći se narodnom poslovicom: baci uz vodu, naći ćeš niz vodu."

"Moraćemo nekad i mi nešto uložiti da bi nam se to vratilo, da bi nas počeli računati jer kažu reprezentacija fudbalska nije uspjela, evo sada i rukometaši, ali što se češće pojavljujemo u Evropi i svijetu to je već znak da se nešto dešava. I političari žive također od toga, htjeli to oni priznati ili ne, to je tako. Još uvijek je BiH poznatija po fudbalu nego po politici, nažalost", kazao je Osim.

Na pitanje novinara o integrisanju sportista u politici, Osim je kazao kako takvi potezi nisu negativni.

"Dobro je, sport dobija svoje mjesto. Sjetili su se ljudi da ovi koji  su sportisti imaju nešto drugo. Imaju malo više kondicije da ovako stoje ili pričaju. Ima tu pametnih momaka i  može se dosta toga i čuti", rekao je Osim.