Nogomet
92

Ivica Osim za Klix.ba: Još uvijek smo tim koji se mora prilagoditi protivniku

Piše: Omar Tipura
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kada smo peto kolo kvalifikacija za Euro dočekali sa samo dva boda, optimizam za plasmanom pao je na niske grane. U tom periodu legendarni Ivica Osim je vodio sesiju "Kruga 99" na temu "Sport i politika".

Prije izlaganja na sesiji, obratio se za naš portal i kazao: "Na Euro možemo samo pomoću trikova". Ipak, unutra, pred akademicima, kazao je: "Ne bih sjedio u Savezu da ne vjerujem da možemo otići na Evropsko prvenstvo."

Još uvijek se moramo prilagođavati

Nakon što smo uspjeli stići na posljednji voz koji ide za Francusku, željeli smo čuti komentar gospodina Osima. Posebno nas je zanimalo kako ocjenjuje rad selektora Mehmeda Baždarevića i koliko je selektor uspio unaprijediti igru našeg tima.

"Da vam kažem nešto. Na raspored igrača mi ne možemo utjecati puno. Nama taj raspored nameću protivnici. Mi moramo odgovoriti na to. Ne možemo mi ignorisati kako neko igra. Mi još uvijek nismo reprezentacija prema kojoj se protivnik postavlja. Mi smo i dalje tim koji se postavlja onako kako protivnik igra i tu igru protivnika probamo pokvariti. Što više to uspijevamo, češće pobjeđujemo i interesantnije su utakmice. S te strane mislim da Meša to radi dosta dobro", kazao je Osim.

"Štraus sa Grbavice" je objasnio zašto se moramo prilagođavati drugima i zašto smo primorani na to tako što je napravio poređenje sa utakmicom protiv Kipra u prvom kolu kvalifikacija za Euro. Tada se o Kipru malo znalo.

"Ne možemo mi ignorisati nikoga. Jednom ste zamjerali Safetu što nije cijenio Kipar, pa evo nas Kipar drži tu gdje smo. Da smo tu utakmicu dobili, a sad mi možemo samo pričati o tome, bili bismo mirniji", rekao je Osim.

Gleda one koji znaju i trče

"Treba znati o svemu i ne treba to biti opterećenje nikome, jer to je sastavni dio života. Što manje znaš o protivniku, teže ti je. Sve to što smo iskusili, na neki način treba iskoristiti. Jer, ovo što vam pričam, to je sve neko iskustvo", jasno je poručio bivši selektor ex-Jugoslavije i Japana.

Proslavljeni stručnjak smatra da selektoru Baždareviću dosta pomaže činjenica što živi u Francuskoj gdje može lakše pratiti trendove u svijetu fudbala.

"On dosta toga zna. Prati igru. Na kraju krajeva, na takvoj je geografskoj poziciji, što je Francuska, i tako može pratiti sva ova dešavanja i najinteresantnija prvenstva. Tako može zapaziti šta bi to moglo biti sutra. Koji će trendovi vladati."

Kada je u pitanju evropski fudbal naš stručnjak nema ekipu koju posebno ističe. Bitno je samo da utakmica obiluje trkom i znanjem ili, jednostavnije rečeno, kvalitetom. A tada ni imena nisu bitna.

"Najradije gledam one koji znaju i trče. Ne očekujem da utakmica između dva velika kluba obavezno mora biti dobra. Ne mora biti dobra, već je samo interesantna iz drugih razloga, recimo, taktičkih. I sad, ako čovjek može da vidi kuda to ide, što se prije uklopi u to, bit će bolje. Sve se više trči i fudbal sve više naginje ka njemačkoj varijanti igre. Ako klubovi nisu fizički spremni, ne treba očekivati da će biti neke igre. Fudbal je sve zahtjevniji, jer publika traži trku i borbu, a to je lako reći i teško naći", napominje legenda našeg fudbala.

Irci su borbeni, dugo se bore za afirmaciju

Neizbježna tema bila je i reprezentacija Irske, naša posljednja prepreka na putu za Euro. Borbeni duh Iraca osobina je koju Osim najviše cijeni kod našeg protivnika.

"Treba spremiti igrače da se ne boje, a to Meša zna. Irci su vrlo agresivni, pogotovo kod kuće. Njihova agresija nekada i prelazi granice fair-playa. Znaju biti vrlo oštri i prljavi. To je tako, jer se vječno bore za svoju državu. Svi anglofonski timovi su takvi. Imaju to nešto što ih čini drugačijim. Taj odnos prema dresu, prema bojama, naciji...

Oni nemaju baš puno razonode. Dugo su vodili ratove za osamostaljenje. I političke i prave. Oni još uvijek traže svoju afirmaciju kao država i kao ekipa. I to preko fudbala koji može biti jak adut pogotovo ako se uspješno igra. O nama se sada više priča radi fudbala. To treba na jedan profesionalniji način koristiti", jasno poručuje Osim.