Razgovor sa Sušićem do petka
0

Ivica Osim: Mislim da je ova reprezentacija malo precijenjena

Piše: Dalibor Bošnjak
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U utorak je u Sarajevu održano druženje novinara i članova Komiteta za normalizaciju NSBiH sa predsjednikom Ivicom Osimom na čelu. Na sastanku su sumirani rad i rezultati protekle godine te su najavljeni i neki projekti i ciljevi za sljedeću godinu.

Novinari su u hotelu Art imali priliku razgovarati sa članovima Komiteta za normalizaciju NSBiH Farukom Hadžibegićem, Dinom Begićem i predsjednikom Ivicom Osimom.

Prvi se novinarima obratio Begić i pokušao sumirati ono što je učinjeno u godini koja je na izmaku te je najavio planove i ciljeve za sljedeći period.

"Manje-više je poznato šta je urađeno u ovoj godini, od usvajanja Statuta pa do završetka kvalifikacija za Euro 2012 i utakmica baraža s Portugalom. Pred nama su poslovi koji se tiču usklađivanja Statuta na nižim nivoima takmičenja sa entitetskim savezima. To podrazumijeva usvajanje različitih pravilnika, nekih naših ideja, skraćivanje lige, formiranje Udruženja premijerligaša, različite kampove i slično. Također, očekuju nas i pripreme za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Što se tiče NSBiH, rak rana su finsnije, ali moram istaći da je stanje stabilno. Dugova ima, rješavamo jedan po jedan. Tražimo sponzore kako bismo osigurali bolje uslove", izjavio je Begić.

Selektor Sušić treba ostati, od sada su bitni samo rezultati

Nakon Begića, Hadžibegić je govorio o rezultatima naših selekcija te o zajedničkoj želji da selektor Safet Sušić nastavi voditi našu A reprezentaciju.

"U Komitetu nas ima deset, šef nas je organizovao tako da svi rade u svom domenu, a odluke donosimo zajedno. Nakon što smo analizirali cjelokupnu situaciju, došli smo do zaključka da je ona zadovoljavajuća, iako je naš cilj bio da se plasiramo na Euro. No, pozitivno je to što reprezentacija počinje dominirati. Zadovoljni smo igračima i Sušićevim radom. Zajednička nam je želja da on ostane selektor. Što se tiče kvalifikacija, naš veliki problem je euforija. Moje mišljenje je da smo veliku šansu imali u Francuskoj, ali nismo uspjeli. Sada nam je cilj plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ne zanima nas nikakav baraž. Imamo dobru ekipu, ali moramo još više motivirati igrače da za reprezentaciju igraju kao i za svoje klubove. Što se tiče prijateljskih utakmica, imamo ponude Irana, Japana, Čilea, ali će tu odluku donijeti selektor. Sa Sušićem smo već razgovarali, a ove sedmice ćemo se ponovo sresti kako bismo mu ponudili naše uslove. Mi želimo da Safet ostane selektor, jer nam je potreban kontinuitet. Od 1. januara od svih selekcija i selektora želimo samo rezultate. Više se nećemo zadovoljavati samo učešćem. Dogovorili smo se da će uvijek neko iz Komiteta ili NSBiH pratiti nastupe svake selekcije kako bi igrači znali da nisu prepušteni sami sebi", izjavio je Hadžibegić.

Cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, sve ostalo je prašina

Predsjednik Komiteta za normalizaciju, Ivica Osim, osvrnuo se na utakmice baraža i najavio očekivanja od kvalifikacija za SP u Brazilu.

Glavni je cilj plasirati se na SP u Brazilu, to nas očekuje u predstojećem periodu. Nemamo se kome šta pravdati za ono što je bilo u baražu. Daj Bože da smo mi na nivou Portugalaca pa da imamo razlog da se pravdamo što nismo na Euru. Reprezentaciji moramo svi dati podršku. Također, moramo gledati objektivno. Mislim da je ova reprezentacija malo precijenjena. Igrači jednostavno nisu mogli izdržati toliki pritisak javnosti. Pretjerali smo. Mi zajedno moramo utjecati na njih i njihov odnos prema dresu reprezentacije. Moramo stati iza njih i staviti im do znanja da imaju obavezu prema BiH. Što se tiče kvalifikacija za SP u Brazilu, neće biti lako, pogotovo protiv reprezentacija za koje većina smatra da su lagan protivnik. Također, potreban nam je stadion koji zadovoljava propise FIFA-e i UEFA-e. Stadion Asim Ferhatović Hase više nema te uslove. Jedina smo zemlja u Evropi koja nema adekvatan stadion. Lijep teren je motiv više za igrače", izjavio je Osim.

Hadžibegić je također naglasio da je cilj da reprezentacija ostvari plasman na SP u Brazilu, sve ostalo bi bio neuspjeh.

"Naš cilj je plasman na SP, sve ostalo je prašina. Mi želimo voditi savez, a selektoru prepustiti vođenje reprezentacije bez miješanja u njegov posao. Sa Sušićem ćemo se sastati ove sedmice. Mi želimo da ostane, a odluka je na njemu. Zasad ne razmišljamo o drugim kandidatima, jer nema potrebe za tim. On je do sada uvjerljivo najmanje plaćen selektor. Mi ćemo mu ponuditi nešto bolje uslove, u skladu sa našim mogućnostima, ali će on nažalost ostati najmanje plaćen selektor", završio je Hadžibegić.

Smanjenjem klubova u Premijer ligi ćemo dobiti na kvalitetu

"Imamo i neke ideje koje se odnose ne Premijer ligu. Pokušat ćemo je smanjiti kako bismo dobili na kvalitetu i popravili uslove u bh. fudbalu. ", rekao je Osim.