Promovisana "Hajdučka priča"
93

Ivan Gudelj: BiH će pobijediti Grčku i plasirati se na SP u Brazilu

Piše: Edin Isanović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskom Kamernom teatru 55 večeras je promovisana knjiga "Ivan Gudelj - Hajdučka priča", koja govori o životu i karijeri Ivana Gudelja, dugogodišnjeg igrača splitskog Hajduka, koji je karijeru morao prekinuti u 26. godini zbog hepatitisa B. Autor ovog štiva je Blaž Duplančić.

Moderator na večerašnjoj promociji je bio glumac Emir Hadžihafizebgović koji je u uvodu istakao kako je sa Ivanom dugogodišnji prijatelj.

"Posebno me fascinirala činjenica koja se spominje u knjizi da je Ivan želio igrati nogomet, ali mjesto odakle potiče nije imalo igrališta. Bio je vrhunski igrač, imao ekstremno kratku i uspješnu karijeru. Bio je miljenik Miljana Miljanića, nekada prvog čovjeka jugoslovenskog nogometa", kazao je Hadžihafizebgović.

Nakon toga se prisutnima obratio Duplančić koji je istakao da je ideja za pisanje knjige potekla nakon jednog intervjua sa Gudeljom.

"Prikupljao sam informacije o Ivanovom životu. Istakao bih da je on treći Hajdukov strijelac u historiji evropskih utakmica, postigao je ukupno 93 gola u službenim utakmicama za splitski tim. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je bio vezni igrač, onda to puno govori. Nažalost, karijeru je morao prekinuti u 26. godini i u knjizi se govori o njegovoj dugogodišnjoj borbi za ozdravljenje", naglasio je Duplančić i dodao da je Gudelj već 16 godina selektor kadetske reprezentacije Hrvatske. "

Predrag Pašić, nekadašnji igrač Sarajeva, koji je bio Ivanov cimer za vrijeme reprezentativnih okupljanja, otkrio je da je on u sobi često pisao pjesme i da je bio veoma dobar u tome.

Nekadašnji kapiten bh. nogometne reprezentacije Muhamed Konjić je naglasio da knjiga može biti vodič i inspiracija svim generacijama jer govori o borbi za izliječenjem.

Na kraju se prisutnima obratio i sam Gudelj kazavši da se sjajno osjeća u Sarajevu. Pozdravio je čelnike NS BiH na čelu sa predsjednikom Elvedinom Begićem i selektorom Safetom Sušićem, a potom ispalio: "BiH će pobijediti Grčku i plasirati se na Svjetsko prvenstvo u Brazilu!".

Veoma inspirativno je govorio o konstantnoj borbi sa bolešću istaknuvši krhkost života u kojem preko noći možete izgubiti sve. Prisutni u Kamernom teatru njegovo obraćanje ispratili su velikim aplauzom.

Promocija knjige održana je pod pokroviteljstvom HKD Napredak iz Sarajeva.