Kvalifikacije za EP
104

Italija trijumfom u Tampereu prekinula pobjednički niz Finaca

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Italije pobijedila je u Tampereu u okviru šestog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Finske rezultatom 2:1 i tako zadržala stopostotni učinak u grupi J.

Italijani su od početka utakmice dominirali, a u prvom poluvremenu su uputili čak 15 šuteva ka fenomenalnom domaćem golmanu Hradeckyju, za kojeg jednostavno nisu imali rješenje pa se na odmor otišlo bez pogodaka.

Ipak, pola sata prije kraja meča Italija je stigla u vodstvo. Nakon dobrog centaršuta Chiese, Immobile se dobro snalazi i trese mrežu Finske za vodstvo.

Finska se potom probudila, a u 72. minuti i stigla do izjednačenja. Pukki je bio strijelac pogotkom iz penala, kojeg je i sam iznudio.

Zadovoljstvo na licima domaćih navijača trajalo je svega sedam minuta budući da je sudija dosudio još jedan penal, ovaj put za Italiju. Siguran je bio Jorginho za konačnih 1:2.

Italija je zadržala prvo mjesto s maksimalnih 18 osvojenih bodova ispred upravo drugoplasirane Finske koja ima 12 bodova. Finska je ujedno prekinula niz od četiri uzastopne pobjede.

U preostalom meču Grupe J, Grčka i Lihtenštajn su podijelili bodove u Atini odigravši neriješeno 1:1.

Tabela: