Nepoznati Brazilac
7

Istina o Reinieru, golobradom mladiću za kojeg je Real platio čitavo bogatstvo

DP
Foto: youtube/ScoutNationHD (Foto: EPA-EFE)
Foto: youtube/ScoutNationHD (Foto: EPA-EFE)
Real Madrid se nikada nije ustručavao potrošiti veliku svotu novca tokom prijelaznog roka. Kraljevski klub je ove zime još jednom "odriješio vreću", izdvojivši 35 miliona eura za prilično nepoznatog mladića - Reiniera.

Ugovor je zaključen u januaru i poprilično je vrijedan, pogotovo uzimajući u obzir godine mladog nogometaša koji će u utorak biti predstavljen javnosti.

Novi dječak će se u Madridu sigurno suočiti sa žestokom konkurencijom, ali ovaj 18-godišnjak ima puno potencijala.

Ali ko je zaista ta talentirana tinejdžerska senzacija? Stranica 90min.com je napravila igrački profil Reiniera koji možete pročitati u nastavku.

Ko je on?

Reinier Jesus Carvalho je 18-godišnji vezni igrač koji je rođen 19. januara 2002.  Sin je nekadašnjeg brazilskog igrača dvoranskog nogometa Maura Brasilia od kojeg je vjerovatno naslijedio izvanrednu nogometnu tehniku koju je pokazivao još u dječačkim danima i zbog koje se već od 2011. godine nalazi na listi nekih od najvećih brazilskih klubova.

Nogometaš visok 184 centimetara, počeo je u omladinskoj školi Vasco da Gama prije devet godina, a zatim je prešao u Botafogo i Fluminense, da bi završio u Flamengu. Za ovaj klub debitovao je u junu prošle godine, a njegov uspon do zvijezda dogodio se nevjerovatno brzo. Mladić je također nastupao za omladinske reprezentacije Brazila, zabilježio je 16 nastupa za reprezentacije Brazila do 17 godina i do 23 godine.

Reinier je, dakle, prije manje od sedam mjeseci debitovao za Flamengo, a poslije toga je upisao svega 15 nastupa. Međutim, za to vrijeme uspio je postići šest golova i zabilježiti dvije asistencije. Stekao je, također, reputaciju jednog od najtalentovanijih omladinaca u svjetskom nogometu.

Reinier je već osvojio Copa Libertadores, kao i brazilsku titulu prve divizije, ali nije uspio svojoj riznici trofeja dodati i pehar pobjednika Svjetskog prvenstva za klubove, jer je Flamengo poražen od Liverpoola u finalu.

Kakav je tip igrača?

Mnogi navijači i kritičari Reiniera upoređuju s Kakom. Da, zaista.

Jasno je da je Reinier i dalje veoma, veoma daleko od toga da postane i upola igrač kakav je bio nekadašnja zvijezda Real Madrida i Milana, ali on svakako posjeduje tehničke i tjelesne predispozicije da se uporedi s Kakinim stilom nogometa. Reinier je visok i snažan, ali ga krasi gracioznost i odličan dribling. U desnoj nozi krije mnogo vještine i lukavstva, a odličan nogometni instinkt mu je također jedan od glavnih atributa.

Kakve su mu zaista šanse zaigrati za Real?

S obzirom na to da je Real Madrid uložio mnogo novca u njega i vezao ga za sebe šestogodišnjim ugovorom, pretpostavili biste da ima dobre šanse probiti se u prvi plan. Iako će na svom putu prema prvom timu nailaziti na prepreke, Reinier sigurno ima blistavu reputaciju u svjetskom nogometu, a u doba kada potencijal znači sve, Zinedine Zidane će ga gurnuti pod svjetlost reflektora.

Međutim, ne smijemo biti neoprezni jer - već smo se nalazili u ovakvim situacijama.

Ne tako davno, Vinicius Junior bio je "sljedeći Neymar", koji je na Bernabeu stigao iz Flamenga s nebesko visokim očekivanjima koja vjerovatno neće uskoro ispuniti. Bio je dobar, ali ne baš kao Neymar.

Strpljenje je vrlina, ali, možda čak nakon nekoliko posudbi (vidjeti pod: Martin Odegaard), Reinier će imati sve što je potrebno da uspije u Madridu.