Scene obišle svijet
56

Istanbulom odjekivalo "Vladimir Putin": Turci sramotno skandirali pa ispali iz Lige prvaka

D. P.
Turke čeka kazna UEFA-e (Foto: Screenshot)
Turke čeka kazna UEFA-e (Foto: Screenshot)
Sramotne scene u kojima stadionom Sukru Saracoglu odjekuje "Vladimir Putin" obišle su svijet, a to su priredili navijači Fenerbahcea u utakmici Lige prvaka protiv Dynamo Kieva.

Navijači turskig velikana Fenerbahcea sinoć su skandirali u znak podrške Vladimiru Putinu i tako vrijeđali goste iz Ukrajine koji prolaze kroz rusku agresiju još od februara.

Do skandiranja je došlo nakon što je Dynamo Kiev poveo rezultatom 1:0 preko Vitalija Bujaksog u 57. minuti meča. Fenerbahče je do kraja utakmice izjednačio, ali su Ukrajinci prošli dalje nakon produžetaka i pogotka Oleksandra Karavaeva za treće pretkolo Lige prvaka.

"Nisam očekivao ovakvo skandiranje. Šteta", rekao je trener Dynama Mircea Lucescu, koji je već radio u Turskoj i vodio najveće rivale Fenerbahčea, Bešiktaš i Galatasaray.

Ukrajinski ambasador Vasil Bodnar osudio je skandiranje Putinu riječima da bi nogomet trebao biti fer igra te da je Dynamo korektno prošao dalje, ali da je poražavajuće čuti "skandiranje u korist ubice i agresora koji bombarduje Ukrajinu".

Brojni poznati navijači Fenerbahčea osudili su skandiranje navijača poput slavne glumice Berne Lacin.