Julen Lopetegui
13

Ispovijest najvećeg gubitnika u 2018. godini: Od Moskve do Madrida nisam rekao ni riječ

Klix.ba
Julen Lopetegui (Foto: EPA-EFE)
Julen Lopetegui (Foto: EPA-EFE)
Bivši trener Real Madrida Julen Lopetegui u razgovoru za BBC osvrnuo se na 2018. godinu u kojoj je dva puta dobio otkaz - prvi na mjestu selektora reprezentacije Španije neposredno pred početak Svjetskog prvenstva i drugi na klupi Kraljevskog kluba.

Lopetegui je definitivno najveći gubitnik kada je u pitanju trenerski posao u prethodnoj godini. Njegova Španija važila je za jednog od najvećih favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva, ali kada je neposredno pred početak Mundijala objavljeno da je dobio posao na mjestu trenera Real Madrida, Nogometni savez Španije mu je uručio otkaz.

Španija je Mundijal u Rusiji završila u osmini finala porazom od Rusije, a kada je Svjetski kup prošao i Lopetegui stigao na mjesto trenera Real Madrida, stvari nisu bile ni približne onim kakve su se očekivale. Kraljevski klub je igrao loše, dugo je tražio pravu formu, a nakon poraza od Barcelone rezultatom 5:1, Florentino Perez odlučio je uručiti otkaz ovom treneru. Drugi u razmaku od samo nekoliko mjeseci.

"Imali smo tri loše nedjelje i kada je tako, onda se nadaš da ćeš imati vremena kako bi pronašao rješenje jer stvari mogu da se izbalansiraju tokom sezone. Bili smo sigurni da će ta situacija proći. Nisam imao vremena i to je najbolji način da objasnim ono što se desilo u Real Madridu. Poštujem novog trenera, sve igrače, volim ih i imali su odličan odnos sa mnom. Nikad ne bih rekao lošu riječ o Realu, ali bih volio da sam imao više vremena", rekao je Lopetegui.

Bivši selektor Španije rekao je da se sve desilo veoma brzo i da nije mogao zadržati emocije, a kako kaže, dobio je punu podršku svih igrača koji su u tom trenutku igrali za Crvenu furiju.

"Nisam mogao spavati, nisam znao gdje se nalazim. Jednog dana sam bio u Rusiji i spremao sam tim za Svjetsko prvenstvo, a sljedećeg dana sam bio na Santiago Bernabeu s novim timom. Sve se desilo veoma brz i emocije su bile jake. Radio sam i pripremao se za Svjetsko prvenstvo i to mi je bio san, a emocije su nakon svega bile izuzetno jake i nekad to ne možeš kontrolisat. Nije mi bilo lagano jer smo radili dvije godine i osjećao sam da smo bili spremni za fantastično Svjetsko prvenstvo. Dva mjeseca ranije sam potpisao novi ugovor sa Savezom i oni su htjeli da postoji izlazna klauzula. To je bila ideja predsjednika, ja sam pristao i onda se desio Real. Rekao sam da, ali sam znao da je Svjetsko prvenstvo moja jedina odgovornost i bilo je teško da držim sve to u tajnosti. Bili smo ubijeđeni da je najbolje održati konferenciju za medije, pa da se fokusiramo na Mundijal", kazao je Lopetegui koji je istakao da je dobio punu podršku svojih igrača.

Za kraj je Lopetegui rekao da je let od Moskve do Madrida trajao pet sati i da za to vrijeme nije rekao ni jednu jedinu riječ.

"Imali smo najbolji trening u te tri nedjelje priprema tačno onda kada sam objavio svoju odluku. Svi smo bili sretni, ali je predsjednik odlučio kako je odlučio. Bilo mi je teško i nikad neću zaboraviti to jer je bilo iznenađenje i osjetio sam da nije bilo fer. Pet sati je trajao let od Moskve do Madrida i nisam rekao ništa za to vrijeme. To je život", dodao je bivši trener Reala.