Veliko priznanje
197

Irfan Peljto sudi finale U19 Evropskog prvenstva: Ovo je historijski trenutak za BiH

E. B.
Foto: Sportsfile
Foto: Sportsfile
Najbolji bosanskohercegovački arbitar Irfan Peljto sudit će danas finale Evropskog prvenstva za juniore u Armeniji.

Kada je saznao da će on dijeliti pravdu na susretu U19 selekcija Španije i Portugala, bio je zatečen.

"Bio sam zatečen. Trebalo mi je nekoliko sekundi da shvatim šta se dešava, ali kada sam vidio svoje ime na ekranu i kada su moje kolege zapljeskale, bilo je fantastično. Nikada arbitar iz BiH nije imao ovakvu čast, ovo je historijski trenutak za moju zemlju i moj nogometni savez. Mi smo nogometna nacija i ovo je velika stvar za malu državu", rekao je 35-godišnji Peljto za zvaničnu stranicu UEFA-e.

Peljti je sudbina bila da postane nogometni arbitar s obzirom da mu je otac Mesud godinama bio jedan od najboljih u BiH.

"Rođen sam da budem arbitar jer mi je i otac bio. Sa 18 godina sam počeo suditi kada sam shvatio da neću postati veliki nogometaš. Otac me nikada nije tjerao da postanem arbitar, ali jednog dana sjedio sam kući i shvatio sam da se debljam jer sam prestao trenirati i pitao sam oca da li mogu biti sudija. Upitao me jesam li siguran, a ja sam rekao da sam siguran sto posto. Odvezao me na atletski poligon i rekao mi je da otrčim sedam krugova za 12 minuta. 'Ako to možeš uraditi, pomot ću ti. Mogu ti davati savjete, ali ne mogu trčati za tebe', rekao mi je i tako sam počeo suditi. Tokom čitave moje karijere on je bio moj najžešći kritičar jer uvijek mi skrene pažnju na nešto što mogu popraviti, a siguran sam da je veoma sretan zbog mene", rekao je Peljto.

Peljti će u današnjem finalu u Jerevanu koje se igra od 18:30 sati asistirati Valentin Avram i Grega Kordež.