Igrači koji mogu biti od koristi
0

Internacionalci koji kucaju na vrata Zmajeva

Piše: Edin Isanović
Aidin Mahmutović
Aidin Mahmutović
Utakmica sa reprezentacijom Brazila 28. februara u Švicarskoj bit će odlična prilika za selektora Safeta Sušića da vidi snagu svog najjačeg tima, ali i da pruži priliku reprezentativcima koji vrebaju iz sjene.

Do sada se potvrdilo da je za velike domete ekipe važna igra glavnih vedeta, kao i kompaktnost sastava, a kada se to postigne, nerijetko presuđuje joker. Igrač iz sjene je faktor iznenađenja za protivnika, nije ni potrebno nabrajati sve nogometaše koji su iskočili iz drugog plana, prisjetimo se bitke za Pjanića, Medunjanina, Begovića... bez kojih je sada teško zamisliti reprezentaciju. Svakako, bilo je i onih koji su imali "epizodnu ulogu".

Izdvajamo nekoliko internacionalaca koji mogu biti korisni reprezentaciji, a sigurno je da će neko od njih dobiti šansu u narednom periodu.

Jasmin Burić (25), član poljskog Lech Poznana. Bio je prvi čuvar mreže bh. selekcija U-17, U-19, U-21, a upisao je i jedan nastup za seniorski tim, na utakmici protiv Azerbejdžana u Zenici. On je još jedan dokaz da naš državni tim ne treba brinuti za mjesto među stativama, pouzdan je golman, podjednako siguran na liniji i u istrčavanjima. Premda je konkurencija na toj poziciji kvalitetna, može se reći da je zaboravljen.

Vrijednost prema Transfermarktu: 700. 000 eura

Ervin Zukanović (25), igrač belgijskog Kortrijka. Jedan je od najboljih igrača svog tima, zahvalan nogometaš, pouzdan u odbrambenim zadacima, izuzetno je dobar u duelima u zraku i onim na zemlji. Nekadašnji defanzivac Željezničara privukao je pažnju belgijskih timova pa se za njegove usluge sve više zanimaju Anderlecht i Genk te bi naljeto mogao promijeniti sredinu.

Vrijednost prema Transfermarktu: 1.000. 000 eura (najskuplji u timu)

Edin Cocalić (25), član Maccabi Haife. Njegovi sjajni nastupi u dresu Panioniosa nisu ostali nezapaženi pa je preselio u Izrael. Odličan je u "čitanju" protivničkih napada, igra na sigurno, bez suvišnih komplikacija. Prema posljednjim informacijama selektor Sušić razmišlja da ga pozove, a ako to i učini, neće pogriješiti.

Vrijednost prema Transfermarktu: 1.100.000 eura

Muhamed Subašić (24) nosi dres Dynama iz Dresdena. Polivalentan je igrač, jakog udarca, a naročito iz prekida. Iako igra u odbrani postigao je tri gola za njemački klub što dokazuje da nerijetko učestvuje u napadačkim akcijama.

Vrijednost prema Transfermarktu: 750. 000 eura

Anel Hadžić (23) je nogometaš austrijskog Rieda. Ključna je karika u svom timu koji je na diobi prvog mjesta sa Rapidom. Neumoran je trkač, veliki radnik i definitivno velika snaga Rieda. Iako je nastupao za mladu austrijsku reprezentaciju, odlučio je u budućnosti obući dres Zmajeva.

Vrijednost prema Transfermarktu: 800.000 eura

Izet Hajrović (21), nogometaš Grasshoppera je također izrazio želju da nastupa za tim BiH. Specijalista je za pogotke iz prekida, igrač izuzetnog udarca koji često iz daljine prijeti suparničkim golmanima. Ima kvalitet za najveće domete, a stručnjaci mu predviđaju blistavu budućnost.

Vrijednost prema Transfermarktu: 600.000 eura

Aidin Mahmutović (26) je prvi strijelac čeških Teplica. Moderan je napadač koji jednim potezom može riješiti utakmicu, odlikuje ga odličan pregled igre i precizan udarac. U stanju je unijeti novu, drugačiju dimenziju u ofanzivnu igru, pogotovo sada kada neće biti Zlatana Muslimovića.

Vrijednost prema Transfermarktu: 1.000.000 eura

Navedeni nogometaši mogu iskočiti iz drugog plana. Spomenuli smo samo neke, ali svakako treba dodati Malića, Dumića, Višću, Ljevakovića, Sudića, Seferovića…

U kvalitetnoj raznovrsnosti uvijek leži i iznenađenje za protivnika. Ostaje da vidimo ko će od nabrojanih biti Papetov adut iz sjene.