Posao pred realizacijom
98

Inter se prodaje za milijardu dolara, Džeko dobija najbogatijeg vlasnika na svijetu

K. H.
Edin Džeko u dresu Intera (Foto: EPA-EFE)
Edin Džeko u dresu Intera (Foto: EPA-EFE)
Aktuelni prvak Italije i klub kapitena reprezentacije BiH Edina Džeke - Inter u 2022. godini će dobiti novog vlasnika, a Neroazzurre će navodno za milijardu dolara kupiti PIF (Public Investment Fund), koji je pod kontrolom saudijskog princa Muhameda bin Salmana.

Ovu informaciju objavio je specijalizovani biznis portal International Business Times, a oni navode da će Investicioni Fond iz Saudijske Arabije kupiti Inter za milijardu dolara i tako postati većinski vlasnik dionica.

Jasno, to znači da će Inter u budućnosti postati ekonomski jedan od najsnažnijih klubova na svijetu i da će biti rame uz rame sa PSG-om i Manchester Cityjem, nogometnim klubovima koje vode bogati šeici iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pregovaračka grupa ove kompanije već mjesecima radi na kupovini Intera od kineske grupacije Suning. Već nekoliko mjeseci ljudi bliski Salmanu prikupljali su dokumentaciju i bavili se kalkulacijama u vezi s investiranjem u Inter.

Nerazzurri su u posljednjim godinama imali mnogo finansijskih problema. Zbog nedostatka sredstava ekipu je napustio trener Antonio Conte tokom ljeta, a najveća zvijezda Romelu Lukaku je prodat za rekordan iznos. Iz kluba je otišao i Hakimi i tako su zaradili 200 miliona eura.

Ipak, srećom po njih, na klupu su doveli sjajnog Simonea Inzaghija, a s njim je došao i naš Edin Džeko pa je Inter na kraju 2021. godine lider u Seriji A sa četiri boda više od Milana i uz to su osigurali plasman u osminu finala Lige prvaka.

Navodi se da arapski vlasnici prvenstveno gledaju na eventualno ulaganje u novi stadion Intera, ali i da vide budućnost u italijanskom nogometu koji je, nakon engleskog Premiershipa, najpopularniji u Evropi.