Nogomet
179

Igrači Željezničara imaju mentalnu snagu i često slave u posljednjim trenucima

Piše: Edin Isanović
Iako su i najvatreniji navijači Plavih sa Grbavice bili gotovo sigurni kako će njihovi ljubimci osvojiti bod u Istočnom Sarajevu, Eldin Adilović je bukvalno u posljednjim trenucima meča postigao pogodak i osigurao tri boda. No, ovo nije prvi put da u ovoj sezoni izabranici Amara Osima osvoje kompletan plijen u samom finišu meča, kada je psihološki aspket bio presudan.

Podsjećamo, pobjedu u Zenici protiv Čelika osigurao je Danijal Brković, koji je poentirao u posljednjim minutama utakmice.

Već u narednom meču na Grbavici gostovao je Rudar iz Prijedora. Do 89. minute bilo je 0:0, a onda je slobodan udarac sjajno izveo tadašnji nogometaš Željezničara Zajko Zeba i donio Plavima pobjedu od 1:0.

Aktuelni prvaci BiH su o jesenjeg naslova stigli u 15. kolu BHT Premijer lige protiv Širokog Brijega. Muamer Svraka je doveo domaće u vodstvo, ali je Dalibor Šilić kasnije poravnao rezultat. Do 90. minute bilo je 1:1, a onda je tri boda Osimovim trupama donio Samir Bekrić sa jedanaest metara.

Sve nabrojano sugerira da igrači Željezničara imaju mentalnu snagu koja dolazi do izražaja kada je najpotrebnije i zbog toga često slave u posljednjim trenucima meča. Relevantni nogometni stručnjaci ističu kako ekipe koje su psihički dobro pripremljene postižu najbolje rezultate onda kada je najvažnije.

Psihološka pripremljenost naročito dolazi do izražaja kada se juri rezultat. Također, psihički nedovoljno pripremljene ekipe imaju strah od uspjeha i nisu u stanju sačuvati prednost.

Bez dvojbe, strateg Plavih Amar Osim sjajan je psiholog. Ima jasan plan i cilj svog rada. Željezničar ima ambiciju ponovo pokoriti bh. prvenstvo, a napada i trofej u kupu.