Nogomet
529

Igrači Sarajeva i Željezničara prije 20 godina sa Koševa poslali poruku mira

Piše: J. H.
Orkestar Britanske kraljevske garde
Orkestar Britanske kraljevske garde
Na današnji dan prije tačno 20 godina, igrači FK Sarajevo i FK Željezničar poslali su poruku mira sa stadiona Koševo.

Tog dana su, naime, u okupiranom Sarajevu igrači Bordo tima kojima su se priključila i četiri igrača Plavih sa Grbavice, odigrali revijalnu utakmicu protiv igrača UNPROFOR-a.

Za tim grada Sarajeva tada su igrali Hasanović, Džemidžić, Hodžić (Adžem), Vukas, Babajić, Dalipagić, Krasni, Gogalić, Ćenan, Kovačević, Uščuplić, a u drugom poluvremenu su igrali još i Tucaković, Zukić, Milavica, Burek, Durak, Šopović, Drakovac, Pita, Dodik i Janjetović. Treneri su bili Sead Jasenković i Nedeljko Gojković.

General UNPROFOR-a Michale Rose na Koševu 20. marta 1994. godine
General UNPROFOR-a Michale Rose na Koševu 20. marta 1994. godine

Utakmica se igrala na Koševu nakon skoro dvije godine pauze, a na poluvremenu utakmice na teren najvećeg bh. stadiona izašli su i članovi Orkestra Britanske kraljevske garde. Ovaj susret je organizovan zahvaljujući britanskom generalu Michaelu Roseu.

Tog dana, Koševo je bilo prepuno. Kasnije će na istom stadionu, Zeničani igrati ragbi utakmicu, također protiv UNPROFOR-a.

Iako je tih godina Sarajevo preživljavalo najteže trenutke od svog osnivanja, ovom utakmicom građani i sportisti su u svijet poslali još jednu poruku mira koju je čuo cijeli svijet.