Drama se nastavlja
16

Icardi tužio Inter zbog "diskriminacije", traži odštetu

D. B.
Mauro Icardi (Foto: EPA-EFE)
Mauro Icardi (Foto: EPA-EFE)
Argentinski nogometaš Mauro Icardi tužio je Inter tvrdeći da ga ovaj italijanski klub diskriminiše.

Odmah nakon što se pojavila informacija da će Icardi produžiti ugovor s Interom na još jednu sezonu kako bi mogao otići na posudbu u Monaco ili Atletico Madrid, stigla je vijes to tome da je napadač tužio klub.

Icardijeva supruga i agentica Wanda Nara želi da on bude u potpunosti uključen u treninge uključujući taktičke vježbe u kojima dosad nije učestvovao. Oni zbog toga potražuju od Intera 1,5 miliona eura odštete.

Ranije je nogometašu rečeno da nije u planovima trenera Antonija Contea te mu je oduzet dres s brojem 9 i dodijeljen novom napadaču, a to je Romelu Lukaku. Icardi je potom zatražio broj 7, koji je i dobio jer su u Interu svjesni da bi sprečavanje obavljanja profesije igrača značilo kršenje ugovora. Zbog toga je Interova pravna služba oprezna te klub dozvoljava igraču tek onoliko koliko je dovoljno da bude siguran od sankcija.

Corriere dello Sport tvrdi da Icardi želi u svoj slučaj uvući cijelu ekipu i prisiliti saigrače da svjedoče pred sudom.

Pod diskriminacijom Icardi smatra ukljanjanje njegovog lika iz kampanja, nepozivanje na fotografisanja, oduzimanje dresa s brojem 9, odvajanje od ekipe u vrijeme taktičkog uvježbavanja pa čak i izbacivanje iz timske grupe na WhatsAppu na kojoj se objavljuju informacije o treninzima. Nogometaš je ranije tražio da bude vraćen na treninge, ali je ignorisan.

Sve je počelo prije nekoliko mjeseci kada je Icardiju oduzeta kapitenska traka. On je nakon toga "osjetio bol u mišićui" te je počeo s rehabilitacijom, ali kada mu je ljekarski tim rekao da se vrati treninzima, on je odbio. Bivšem treneru Lucianu Spallettiju je kazao da će ga obavijestiti kad bude spreman za trening.

Icardi se vratio na teren u finišu sezone, ali je šteta načinjena. Navijači su zahtjevali njegov odlazak, Napoli i Monaco su bili spremni platiti 65 miliona eura, ali ih je Icardi odbio. Špekuliše se da pokušava otići u Juventus, ali zvanične ponude nije bilo.

Odluka suda bi se mogla čekati dva do tri mjeseca. Do tada bi Inter mogao biti prisiljen pružati Icardiju minutažu koja iznosi 10 posto od utakmica koje ekipa igra kako klub ne bi prekršio pravilnik i omogućio nogometašu da raskine ugovor.