Nogomet
27

Ibrahimovićevi jubileji i Pogbino remek-djelo za pobjedu Uniteda nad Swanseajem

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
U 11. kolu Premiershipa Manchester United je u gostima na stadionu Liberty rezultatom 3:1 savladao Swansea.

United je tako prekinuo neslavan niz od četiri uzastopne utakmice bez pobjede u ligi pri čemu je postigao jedam gol, a primio pet. Swansea je ostao na jednoj pobjedu u sezoni, a tu pobjedu je zabilježio u 1. kolu kada je u gostima savladao Burnley.

Od početka utakmice United je preuzeo kontrolu na terenu i nije dopuštao domaćem timu ni da se približi golu Davida De Gee. Već u trećoj minuti opasno je zaprijetio Rooney, ali ostalo je 0:0.

Prvi gol na utakmici vidjeli smo u 15. minuti kada je Pogba fantastičnim pogotkom matirao Fabianskog postižući svoj drugi gol u Premiershipu ove sezone.

Samo šest minuta kasnije bilo je 2:0, a mrežu domaćeg gola još jednim udarcem izvan šesnaesterca zatresao je Zlatan Ibrahimović. To je bio njegov prvi gol nako 609 minuta bez pogotka, a ujedno je obilježio i jubilej , jer to je bio 25.000 gol u historiji Premiershipa.

Novi gol Šveđanin postiže u 33. minuti na proigravanje Rooneyja koji je tako upisao 100. asistenciju u Premiershipu što je za rukom pošlo samo Franku Lampardu (102) i Ryanu Giggsu (162). Ovo je bio novi jubilej za Ibrahimovića koji je tako postigao svoj 400. gol u karijeri.

Utakmicu je sa tribina posmatrao trener Uniteda Jose Mourinho, jer je kažnjen od Fudbalskog saveza Engleske.

Jose Mourinho (desno) utakmicu je posmatrao sa tribina zbog suspenzije (Foto: AFP)
Jose Mourinho (desno) utakmicu je posmatrao sa tribina zbog suspenzije (Foto: AFP)

U drugom poluvremenu United je znatno smanjio intenzitet svojih napada i dopustio je domaćem timu da više prijeti što je rezultiralo golom Van der Hoorna u 69. minuti.

Do kraja meča gledaoci su vidjeli po jednu odličnu šansu na obje strane, a prijetili su Mata i Barrow, ali je ostalo 3:1 za United.

Tabela: