Fabio Capello
0

"Ibrahimović će postati bolji od Van Bastena"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Selektor engleske nogometne reprezentacije Fabio Capello usporedio je novo ovoljetno pojačanje Barcelone, Šveđanina Zlatana Ibrahimovića s legendarnim penzionisanim Nizozemcem Marcom van Bastenom.

Obojicu je Capello imao priliku trenirati, Van Bastena tokom devedesetih dok je vodio Milan, a Ibrahimovića u Juventusu (2004. do 2006.), tako da je dobro upoznat sa sposobnostima obojice.

  • Kada je Zlatan stigao u Italiju (2004.) bio je nebrušeni dijamant. Ali sada je kompletan, najbolji je napadač na svijetu i nemoguće ga je čuvati u kaznenom prostoru. Znam da je usporedba Van Bastena s Ibrahimovićem poput uporedbe Picassa i Rothka, ali vjerujem da radi svoje svoje snage i tehnike Zlatan može postati bolje od Marca - rekao je Capello za La Repubblicu.

  • Zlatanu je bilo potrebno neko vrijeme da sazri, ali on je inteligentan momak. Nevjerovatno je nedaren, sposoban zadržati svoju poziciju, osloboditi se od čuvara i pronaći prostora za šut - dodao je engleski selektor i nastavio sa usporedbom dvojice igrača.

  • Marco se rodio s loptom u nogama, dok je Zlatan bio toliko zaljubljen u nogomet da je više uživao igrajući se s loptom nego pucajući prema golu. To se promijenilo kada sam mu pokazao snimke Van Bastenovih utakmica. Otada je igrao puno bliže kaznenom prostoru. Ono što Van Basten i Ibra imaju zajedničko je prirodna elegencija. Riječ je u divovima koji uživaju u poeziji pokreta - zaključio je talijanski strateg.