Na današnji dan
42

Ibiševićev gol i Bešićevi dueli s Messijem na Maracani 2014. obilježili historijski nastup Zmajeva

E. B.
Prije šest godina, 15. juna 2014. godine, na kultnoj brazilskoj Maracani Bosna i Hercegovina je upisala prvi nastup na Svjetskom prvenstvu.

Zmajevi su te večeri na najpoznatijem svjetskom stadionu nasuprot sebe imali veliku Argentinu. Dueli koje je te večeri vodio Muhamed Bešić s Lionelom Messijem su već ušli u legendu bh. nogometa, a njemu donijeli prelazak iz Ferencvaroša u Everton.

Nažalost, teren su izabranici Safeta Sušića napustili pognute glave, a Messi je "krivac" za oba gola Argentine u pobjedi 2:1.

Najprije je već u 3. minuti ubacio loptu iz slobodnog udarca, a ona se odbila o nesretnog Seada Kolašinca i ušla u gol.

Iako ga je Bešić skoro savršeno čuvao tokom čitavog meča, u 65. minuti Messi mu je pobjegao, prevario i Ermina Bičakčića i matirao Asmira Begovića za 2:0.

No, u 85. minuti desio se još jedan historijski trenutak.

Vedad Ibišević postiže prvi gol za BiH na SP (Foto: EPA-EFE)
Vedad Ibišević postiže prvi gol za BiH na SP (Foto: EPA-EFE)

Senad Lulić je uposlio Vedada Ibiševića, a on je rutinski matirao Sergija Romera za prvi pogodak Bosne i Hercegovine na velikim takmičenjima i konačnih 2:1.

U historijskom prvom susretu Zmajeva na Svjetskom prvenstvu od prve minute su zaigrali Asmir Begović, Mensur Mujdža, Ermin Bičakčić, Emir Spahić, Sead Kolašinac Muhamed Bešić, Izet Hajrović, Miralem Pjanić, Senad Lulić, Zvjezdan Misimović i Edin Džeko, a sa klupe su ušli Vedad Ibišević, Edin Višća i Haris Medunjanin.

To je bio prvi, a nažalost za sada ujedno i posljednji nastup Zmajeva na nekom velikom takmičenju. Okosnicu ekipe su činili kapiten velikog srca Emir Spahić, jedan od najubojitijih tandema koje je naša zemlja imala Zvjezdan Misimović-Edin Džeko, uvijek pouzdani Miralem Pjanić...