Nogometaš Herthe
45

Ibišević: Virus ne pravi razliku, svi smo jednaki, to je lekcija za budućnost

F. Z.
Vedad Ibišević (Foto: EPA-EFE)
Vedad Ibišević (Foto: EPA-EFE)
Vedad Ibišević nalazi se trenutno u karantinu sa svojom porodicom, a kapiten ekipe Herthe govorio je za klupsku stranicu o tome kako provodi vrijeme i pokušava izvući ono najbolje iz situacije u kojoj se nalazi.

U normalnim uvjetima trenirao bi sa svojom ekipom u Herthinom trening centru Schenckendorffplatz, a vikendom bi se na nogometnim terenima borio za pogotke i bodove svoje ekipe, navodi se na Herthinoj zvaničnoj stranici.

"Za sada smo dobro svi i zdavi smo. Pokušavamo da izvučemo ono najbolje iz ove situacije", kaže Ibišević.

A to najbolje je vrijeme koje provodi sa svojom porodicom, a kojeg zbog mnogo obaveza kada igra nogomet nema dovoljno. Sada je u kući sa suprugom Zerinom, sinovima Ismailom i Idrisom i kćerkom Zejnom.

"Obično treniram ujutro i nekada mi se pridruži i supruga kada su djeca zauzeta igranjem. Često sam odsutan zbog nogometa i jedva čekam da provodim vrijeme s njima. Naravno da sada mnogo uživam", ističe Ibišević.

Vrijeme provodi igrajući nogomet u dvorištu s Ismailom. Kaže kako je mnogo bolji nogometaš nego što je on bio u tim godinama.

"Sa osam godina mnogo je bolji nego što sam ja bio u njegovim godinama", kaže Ibišević uz osmijeh i dodaje:

"Ne mora ići u školu i treba samo raditi domaću zadaću i učiti. Osim toga, može se igrati satima. Za dijete, to je na prvi pogled odlično. Rekli smo mu da se virus zove koronavirus i da svi sada moraju biti malo oprezniji. Naši roditelji također su navikli da vode računa o svojoj djeci, čak iako smo odrasli i imamo svoje porodice sada. Uvijek će brinuti o nama, ali sada je naš red da brinemo o njima. Zajedno sa sestrom koja živi u St. Louisu uspio sam ih uvjeriti da nas slušaju i da ostanu kući. Moramo zaštititi starije, a ako to znači ostanak u kući, onda ćemo ostati kući", kaže Ibišević.

Ibišević ističe kako je virus svima tema razgovora i da svi razmišljaju o njemu, ali se nada da će uvedene mjere pomoći da se stavi pod kontrolu. Poslao je i važnu poruku u ovoj izuzetno teškoj situaciji za čitav svijet.

"Sada svi imamo mnogo vremena da učimo i vidimo kako se stvari brzo mogu promijeniti. Svi ljudi su jednaki, bez obzira na njihova primanja i status. Niko se ne može sakriti od virusa. Ne pravi razliku između nacionalnosti, vjere ili boje kože. Odjednom, svi smo jednaki. Možda je to lekcija koju ćemo ponijeti u budućnost", kaže Ibišević.