Nogomet
1

Ibišević i Stuttgart ispali iz Evropske lige, Rijeka ide dalje

Piše: J. H.
Rijeka je režirala pravu senzaciju nakon što su večeras u Stuttgartu protiv domaće ekipe remizirali 2:2 te na taj način izborili grupnu fazu ovog takmičenja.

Rijeka je u Stuttgrat stigla sa pobjedom od 2:1 iz prvog meča u kojem je naš reprezentativac Vedad Ibišević postigao jedini gol za Švabe.

Za njegov tim stvari nisu krenule baš najbolje na Mercedes-Benz Areni. U 30. minuti Lenko Benko doveo je Riječane u vodstvo.

Četiri minute kasnije, Stuttgart je preko Christiana Gentnera izjednačio na 1:1. Igrači njemačke ekipe režirali su popuni preokret u 77. minuti. Traore je prošao po desnoj strani i ubacio, a Marić zabio autogol.

No, u sudijskoj nadoknadi Goran Mujanović je izjednačio na 2:2 te osigurao Rijeci takmičenje u grupnoj fazi Evropske lige.

Na ovaj način, Vedad Ibišević i Stuttgart oprostili su se od Evrope.

Edin Cocalić, još jedan bh. internacionalac, igrao je večeras u Evropskoj ligi. Njegov Maccabi iz Haife također je izborio plasman u grupnu fazu Evropske lige nakon što su u dvomeču bili bolji od rumunske Astre. Bivši igrač Željezničara i Panionisa odigrao je cijelu utakmicu.

Osim Rijeke i Maccabija, dalje su prošli i ruski Kazan, švicarski St. Gallen, ukrajinski Dinamo Kiev, izraelski Maccabi Haifa, austrijski Rapid i švedske Elfsborg.

Ostale utakmice su u toku ili se večeras igraju.