Nogomet
78

I selektori Argentine, Irana i Nigerije uvjereni u prolaz dalje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine debitantsku utakmicu na svjetskom prvenstvu u Brazilu igra protiv reprezentacije Argentine 15. juna 2014. u Rio de Janeiru, na stadionu Marakana.

Argentinci su apsolutni favoriti u grupi u kojoj su još selekcije Nigerije i Irana i očekuje se da neće imati problema u pokušaju da osvoje prvo mjesto.

Selektor Alejandro Sabella ne želi davati prognoze, ali navodi da je umjereni optimist.

"Teško je nešto prognozirati i to ne volim, ali mogu reći da smo zadovoljni što smo izbjegli tzv. 'grupe smrti'. Odgovara nam grupa i zbog gradova u kojima ćemo igrati utakmice, jer imamo dva kraća putovanja a također igramo i u Belo Horizonteu gdje nam je baza. Lagao bih kada bih rekao da nismo najjači u ovoj grupi, ali nogomet je sport u kojem nema logike. Generalno, mogu reći da sam umjereni optimist", kazao je argentinski selektor Alejandro Sabella za službenu internet stranicu FIFA-e.

Drugi meč u grupi BiH igra protiv aktuelnog prvaka Afrike, selekcije Nigerije.

Prema mišljenju nogometnih stručnjaka, upravo te dvije reprezentacije trebalo bi da se bore za drugo mjesto u grupi, što je očekivanje i bh. selektora Safeta Sušića.

Nigerijski selektor Stephen Keshi izjavio je da očekuje tri teške utakmice, ali da ne poznaje selekcije BiH i Irana.

"Igramo protiv tri ekipe koje gaje potpuno različite načine igranja. Ne poznajemo dovoljno Iran i BiH, ali protiv Argentine je uvijek teško igrati. Sigurno je da poštujemo sva tri tima, mada nemamo razloga da se ikoga bojimo. Najvažnije je da se dobro pripremimo za prvu utakmicu jer ćemo tada vidjeti koliko možemo", kazao je Keshi.

Carlos Queiroz, selektor Irana, reprezentacije s kojom će selekcija BiH završiti nastup u grupnoj fazi SP-a, navodi da će ključ uspjeha njegovog tima biti pripreme.

"Ako se budemo dobro pripremili imat ćemo šansu. Za nas su kvalifikacije bile pakao, a ova grupa je kao raj. Mojim igračima bi trebala biti čast da igraju protiv ovakvih rivala i važno je da uživaju u svakoj minuti provedenoj na terenu željni prolaska u narednu rundu", kazao je Queiroz.