Čelnik Sloge
255

Husić: Planiram veliki projekt s klubovima iz Tuzlanskog kantona

Piše: N. Kustura
Husić: Treniranje u svim omladinskim selekcijama Sloge bit će besplatno (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Husić: Treniranje u svim omladinskim selekcijama Sloge bit će besplatno (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometaši Sloge iz Siminog Hana jesenji dio sezone u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine okončali su na drugoj poziciji, a klub se ujedno nalazi i u četvrtfinalu Kupa BiH, gdje ih očekuje dvomeč s tuzlanskom Slobodom.

Osim uspješnih sportskih rezultata, u klubu razmišljaju i o budućnosti, što nam je potvrdio i prvi čovjek Sloge Azmir Husić.

"Donijeli smo odluku da treniranje u svim omladinskim selekcijama Sloge bude besplatno. Tu podrazumijevam školu nogometa, predpionire, pionire, kadete i juniore. Sve što je potrebno je dobro raspoloženje i volja za treniranjem. Također, i u slučaju da ne izborimo Premijer ligu, planiramo projekt u kojem ćemo svim manjim klubovima s područja Tuzlanskog kantona ponuditi jedan vid saradnje. Planiramo u tim mjestima otvoriti škole nogometa, zaposliti lokalne trenera, edukovati ih i djeci omogućiti besplatan trenažni proces. Treneri bi bili plaćeni, a momcima ćemo zauzvrat pružiti priliku da igraju za svoje klubove. Naravno, najbolji bi kasnije zaigrali za budući Tuzla City, odnosno sadašnju Slogu", počinje razgovor Husić za portal Klix.ba.

Čelnik Sloge trenutno se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, a u razgovoru se osvrnuo na nedavno okončanu polusezonu u Prvoj ligi FBiH.

Realne šanse za Premijer ligu BiH

"Naša pozicija na tabeli govori da smo na pravom putu. Drugi smo s bodom zaostatka u odnosu na lidera. Mislim da u suštini možemo biti zadovoljni, iako smo priželjkivali da bi mogli polusezonu okončati i na prvoj poziciji. Međutim, nije se sve ostvarilo kako smo planirali. Neke stvari nisu bile na nivou, ali u cjelini smo zadovoljni jer imamo realne šanse za plasman u Premijer ligu", istakao je Husić.

U četvrtfinalu Kupa BiH Sloga će odmjeriti snage s lokalnim rivalom Slobodom i taj dvomeč je već izazvao veliku pažnju u ovom dijelu BiH.

"Već smo napravili velike stvari, ali nije isključeno da napravimo podvig i da kao član Prve lige FBiH osvojimo Kup, što do sada nikome u historiji nije pošlo za rukom. Sve je to realnije ako uzmemo u obzir činjenicu da će se u polufinalu vjerovatno naći samo dva kluba iz Premijer lige BiH. Naš dvoboj će i za Slobodu biti izazov. Oni su najavljivali borbu za Ligu za prvaka, ali će se sada vjerovatno posvetiti Kupu. I njima i nama ovaj dvomeč može biti mač s dvije oštrice. Sloboda ne igra baš najbolje i sigurno im preostaje borba za opstanak. Aktiviranjem na frontu Kupa može da im nanese veliku štetu. Također, i mi smo u poziciji gdje se borimo za Premijer ligu i igranje na dva fronta bi nam moglo nanijeti štetu. Razmislit ćemo dobro o tome", rekao je Husić.

Poslovne obaveze u Americi

Čelnik Sloge neće gledati utakmice između svog sadašnjeg i prethodnog kluba.

"I sada sam u Americi zbog poslovnih obaveza. Naime, u ovom periodu godine sam uvijek ovdje. Jednostavno je nemoguće da ovaj posao radim iz BiH. Mogu biti odsutan pojedine dane, ali u novembru i decembru moram biti u SAD-u", objasnio je.

Husić ima velike planove u budućnosti, a istakao je da je ima u planu i gradnju stadiona.

"Moram istaći da smo zvanično dobili odobrenje da u slučaju igranja Premijer lige BiH naredne sezone svoje domaće utakmice igramo na Tušnju. Ipak, moram reći da sam u pregovorima da što prije nađemo neko rješenje gdje bi mi sami sebi izgradili stadion, koji bi bio naša kuća. Tražit ću saglasnost i pomoć grada kako bi na kraju dobili stadion u kojem bi mogli igrati sve takmičarske utakmice", rekao je Husić za kraj razgovora.