Evropska liga
0

HSV s dva pogotka prednosti u Brisel

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Hamburga za sedam dana će u Briselu braniti prednost 3-1 koju su ostvarili protiv Anderlechta na svojoj Nordbank Areni u prvoj utakmici osmine finala Evropske lige.

Od dva niza nepobjedivosti u evropskim utakmicama prekinut je tako onaj belgijskog kluba. Anderlecht, naime, do četvrtka nije poražen u četiri gostujuće utakmice zaredom. HSV je, pak, produžio svoj niz na domaćem terenu, sada za poraz pred svojim navijačima ne zna u šest uzastopnih dvoboja.

Nijemci su u četvrtak probili Anderlechtov obrambeni zid u 23. minuti kada je lopta nakon dva odbijanja došla do Jorisa Mathijsena koji je bez poteškoća svladao Silvija Prota. I drugi je HSV-ov pogodak imao holandskog autora, Ruuda van Nistelrooya, koji je u 40. minuti postigao pogodak.

Anderlecht je na odmor ipak otišao s povoljnijim rezultatom za što može zahvaliti Jonathanu Legearu koji je u sudačkoj nadoknadi sjajno izveo slobodan udarac s otprilike 30 metara. To je 22-godišnjem veznjaku već šesti gol ove sezone u Evropskoj ligi.

U nastavku je HSV uspio izboriti solidnu prednost uoči uzvrata pogotkom kapitena Davida Jarolima koji je u 76. minuti iz voleja zakucao u mrežu loptu koju je prethodno glavom iz kaznenog prostora izbio Guillaume Gillet.

Lisabonski Sporting je u Madridu protiv domaćeg Atletica izborio veliki remi (0-0). Portugalci su, naime, utakmicu završili s devetoricom igrača, a bez prvog su ostali već u 31. minuti. Leandro Grimi je tada zaradio drugi žuti karton, a u 89. minuti ga je u preuranjenom odlasku u svlačionicu slijedio i Tonel koji je dobio izravan crveni karton.

Evropska liga, prve utakmice osmine finala:

HSV – Anderlecht 3-1 (Mathijsen 23, Van Nistelrooy 40, Jarolim 76 / Legear 45+1) Atletico – Sporting 0-0