Nogomet
57

Analiza / Hrvatskoj je trebalo osvježenje pred kraj meča koje Čačić ponovo nije unio

Piše: Ivan Milošević Bilušić
Nakon vrlo dobre predstave protiv Turske i tri boda na računu, Hrvatsku je čekala Češka koja je u prvom kolu poprilično namučila Španiju. Česi su slomljeni tek u posljednjim trenucima utakmice. Radi se o ekipi koja je dobro organizirana i koja svoje mane u smislu tehničke nadarenosti nadoknađuje dobrim rasporedom i trkom.
Razočarani igrači Hrvatske na kraju meča (Foto: EPA)
Razočarani igrači Hrvatske na kraju meča (Foto: EPA)

Hrvatski selektor Ante Čačić odlučio je na teren izvesti istu postavu kao i u prvoj utakmici, dok je kod Češke došlo do nekoliko promjena.

Hrvatska u rasporedu 4-2-3-1, a Češka u 4-4-1-1/4-5-1 (skica broj 1)
Hrvatska u rasporedu 4-2-3-1, a Češka u 4-4-1-1/4-5-1 (skica broj 1)

Presing kao najbolji hrvatski playmaker

Kao i u prethodnoj utakmici, Hrvatska utakmicu otvara visokim presingom na zadnju liniju protivnika (skica broj 2).

Presing Hrvatske (skica broj 2)
Presing Hrvatske (skica broj 2)

Mandžukiću pomažu Brozović, Rakitić i Perišić, što tjera Češku na ispucavanja dugih lopti prema naprijed i nemogućnost orgraniziranja igre iz zadnje linije, iako je to bila njihova namjera. Rosicky, njihov najkreativniji i najbolji veznjak, bio je mnogo udaljen od zbivanja i Češka je imala velikih problema s iznošenjem lopte.

Zapravo, zbog ideje da iznose loptu, a to nisu bili u mogućnosti napraviti, Češka je sebi stvorila dodatne probleme. U prvoj fazi organizacije igre bekovi su se postavljali visoko što je u slučaju izgubljene lopte veoma pogubno. O tome detaljnije nešto kasnije.

S druge strane, Češka nije odgovorila visokom presingom već zonskom odbranom na svojoj polovici, što je Hrvatskoj omogućilo kontrolu ritma, posjeda i, posljedično, dešavanja na terenu. Kao i u prvoj utakmici, dva hrvatska centralna veznjaka Badelj i Modrić u prvoj fazi organizacije napada rašire se na bokove kako bi primili loptu od stopera daleko od guste odbrane protivnika, ali i kako bi omogućili Srni i Strniću odlazak naprijed što za posljedicu ima tjeranje protivničkih krila duboko u svoju polovicu i otvaranja terena za daljnju kombinatoriku (fotografija broj 1).

Hrvatska u posjedu lopte (fotografija broj 1)
Hrvatska u posjedu lopte (fotografija broj 1)

U drugoj fazi napada, onoj na polovici Češke, Hrvatska je uglavnom napade bazirala preko desnog boka. Brozović je igrao kao "lažno krilo" – igrač koji napad započne široko da bi ulaskom u sredinu kreirao brojčanu nadmoć u tom dijelu terena, ali i otvorio prostor na boku za Srnu. Taj mehanizam je funkcinirao jako dobro.

Drugi bitan faktor je bila igra Rakitića koji je dolazio po loptu i povezivao linije puno bolje nego u prošloj utakmici. Naime, protiv Turske je Rakitić igrao više kao drugi napadač, a ovdje kao dodatni playmaker koji je mnogo rasteretio Badelja i Modrića.

Osnovni problem Češke je bio taj što je Hrvatska često imala igrača viška u sredini terena i njihovi veznjaci nisu znali koga čuvati. Kad bi se Brozović ušao s krila u sredinu, zajedno s Rakitićem koji se spušta po loptu, lijevi veznjak Češke imao je problem – koga čuvati?

Rakitić i Brozović često su završavali u centralnim zonama oko jednog veznajaka Češke, najčešće oko Daride (skica broj 3).

Višak koji je Hrvatska stvarala u sredini terena (skica broj 3)
Višak koji je Hrvatska stvarala u sredini terena (skica broj 3)

Iako je Hrvatska zagospodarila terenom i imala nekoliko šansi, do vodstva stiže nakon što Česi gube loptu pri organizaciji svog napada (fotografija broj 2).

Prvi gol Hrvatske (fotografija broj 2)
Prvi gol Hrvatske (fotografija broj 2)

Dvije stvari u toj situaciji treba posebno naglasiti. Prvo, odigrano dodavanje označeno isprekidanom crnom strjelicom, nije bilo najbolje rješenje u tom trenutku jer Češki veznjak ne vidi da mu je Badelj odmah iza leđa.

Druga stvar, po Čehe ujedno i gora stvar, je reakcija njihovih bekova, Limberskog i Kaderabeka, koji šprintaju naprijed, ostavljajući velik prostor iza svojih leđa.

Ovdje se vjerojatno radi o instrukcijama s klupe gdje je ideja po osvojenoj lopti pokušati što prije doći naprijed preko bočnih pozicija, ali da bi to kvalitetno funkcioniralo kontranapad treba biti pripremljen. Ako nije, odnosno, ako srljate naprijed, slijedi kazna. Kazna je i uslijedila preko Perišića koji fantastično završava akciju za 1:0. Opet, kao i u prvoj utakmici, Hrvatska do pogotka dolazi krajem poluvremena.

Drugo poluvrijeme – ista priča

U drugom poluvremenu gledamo sličnu priču, Hrvatska dominira, Češka se brani, a onda, u 60. minuti gol za povećanje hrvatskog vodstva na skoro pa isti način kao i kod prvog gola, samo je ovdje Češka izgubila loptu puno bliže svom golu.

Petr Čech je požurio izvesti loptu, Mandžukić je napao štopera koji je predao loptu u noge Brozoviću, a ovaj dodaje za Rakitića i bilo je 2:0 (fotografija broj 3).

Presing nakon kojeg je uslijedio drugi gol Hrvatske (fotografija broj 3)
Presing nakon kojeg je uslijedio drugi gol Hrvatske (fotografija broj 3)

Ovdje je Češka napravila nekoliko grešaka. Prvo, Čech je trebao vidjeti situaciju i pričekati ili loptu ispucati daleko naprijed. Drugo, štoper je mogao loptu izbiti daleko u polje kad je vidio da je pod pritiskom, ali nije, htio je odigrati kratko dodavanje i dodao je pogrešno.

Čačić pomogao Češkoj

Nakon drugog pogotka činilo se da je priča završena. Međutim, Česi su imali druge planove. Prvo je iz igre izašao Luka Modrić, a umjesto njega je ušao Mateo Kovačić. To je promijenilo situaciju jer je Hrvatska, bez obzira na kvalitete Kovačića, sad izgubila svog primarnog razigravača.

Druga bitna stvar je umor koji je nastupio kod Hrvata. Perišić, Rakitić, Brozović pa i Mandžukić, potrošili su se igrajući u visokom ritmu cijelu utakmicu i selektor Čačić trebao je reagirati i napraviti odgovorajuće zamjene. On to nije napravio i Češka je polako počela dominirati. U zadnjih 15 minuta Češka je uspjela doći do izjednačenja.

Dalje, zbog spomenutog umora Hrvatska se povukla duboko u svoje polje što je Češkoj otvorilo prostor za igru. Uz sve navedeno, nakon izlaska Modrića Hrvatska je ostala bez igrača koji može stabilizirati posjed i kontrolirati ritam, nešto u čemu je Modrić možda i najbolji na svijetu.

Zatim, totalna inertnost Čačića koji sve do sudijske nadoknade ne mijenja ništa, a očito je da neki igrači jedva hodaju po terenu. Češka je utakmicu završila u formaciji 4-2-4, gdje su naprijed doveli četiri napadača i gađali ih centaršutevima. Na te promjene hrvatski selektor nije reagirao i na kraju je Hrvatska spašavala i bod, a trebala je uvjerljivo slaviti.

Osim navedenog, na ovoj utakmici dogodile su se neke stvari koje su vjerojatno utjecale na igrače Hrvatske i njihovu igru u završnici utakmice. Međutim, Čačić već drugu utakmicu za redom ne mijenja nijednog igrača do samog kraja.

Naime, u utakmici protiv Turske prve izmjenu Hrvatska je napravila u 87. minuti kada je Kramarić zamijenio Perišića. U meču protiv Češke Modrića je u 62. minuti zamijenio Kovačić, ali i to je bilo više prinudno, jer je Modrić, kasnije se saznalo, blago povrijeđen i upitan je i za meč sa Španijom. Nakon Kovačića, naredni igrač s klupe bio je Schildenfeld koji je u 92. minuti zamijenio Rakitića.

Dakle, Čačić je u dva meča samo jednom mijenjao prije 87. minute i to zbog toga što je bio primoran, a oba meča počeli su isti igrači. Možda toliko vjeruje prvobitnom planu ili nema osjećaj za zbivanja na terenu, ali ako taj dio ne korigira, Hrvatska će se u nastavku takmičenja naći u problemima.