Kvalifikacije za EP
4

Hrvatska vrhunskom partijom protutnjala Slovačkom i ostvarila važnu pobjedu

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Hrvatske pobijedila je u Trnavi u okviru petog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Slovačke uvjerljivim rezultatom 4:0 i tako potvrdila trijumf protiv Velsa ostvaren u posljednjem kolu.

Viceprvaci svijeta su fenomenalno odigrali prvo poluvrijeme uputivši čak 15 udaraca ka domaćem golmanu, ali oni su uglavnom završavali van okvira gola.

Najbliži pogotku bio je Perišić u 36. minuti kada je zatresao prečku, a nagrada za sjajnu partiju stigla je u posljednjoj minuti prvog poluvremena. Vlašić je uputio sjajan udarac s ivice šesnasterca pa Dubravka nije imao šansi da je odbrani i na semaforu je stajalo 0:1.

U nastavku utakmice Slovačka se potpuno raspala, a novi sjajan udarac u pogodak pretvara Perišić već u drugoj minuti nastavka.

Petković je potom u 72. minuti nakon solo akcije poslao loptu iza leđa bespomoćnog Dubravke, a konačnih 0:4 postavio je Lovren u 90. minuti utakmice.

Hrvatska se sad probila na drugo mjesto grupe E kvalifikacija za Euro, a ima identičan broj bodova (9) kao i lider Mađarska, koja je i nanijela jedini poraz Vatrenim u ovim kvalifikacijama. Slovačka je pala na četvrtu poziciju.

Tabela: