Kvalifikacije za EP
42

Hrvatska uprkos brojnim promašajima slavila u Armeniji i vratila se na vrh tabele

N. K.
Detalj s utakmice (Foto: Hrach Khachatryan/Pixsell)
Detalj s utakmice (Foto: Hrach Khachatryan/Pixsell)
Nogometaši Hrvatske pobijedili su u Jerevanu u 6. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Armenije rezultatom 1:0 te su se tako vratili na prvo mjesto tabele.

Hrvatska je krenula furiozno od starta meča pa je već u devetoj minuti imala veliku šansu preko Petkovića. Ipak, pet minuta kasnije nije bilo spasa za Armence.

Bio je to pogodak koji se provjeravao i putem VAR-a jer se smatralo kako je strijelac Kramarić koji je bio sam na drugoj stativi bio u ofsajdu. VAR je na kraju potvrdio da je lopta dirala Mkrtchyana i onda došla do Kramarića.

Nastavila je Hrvatska dominirati i u nastavku poluvremena, a najbliže drugom golu bio je Ivanušec u 27. minuti nakon dodavanja Perišića. U jednom trenutku je utakmica bila i prekinuta jer je dron sa zastavom regije Nagorno-Karabakh proletio vrlo blizu terena za igru, praćen pljeskom s tribina. Inače, to je region u kojem ratuju Armenci i Azerbajdžanci.

I u nastavku utakmice Hrvatska je dominirala, a veliku priliku imala je u 56. minuti kada je Čančarević odbranio pokušaj Kramarića. Odličnu šansu malo kasnije imao je i Perišić, ali je ponovo na visini zadatka bio sjajni golman Armenije.

Vjerovatno najveću priliku na utakmici propustio je potom Stanišić u 74. minuti kada je pucao pored gola snažno s 15-ak metara iskosa. Hrvati su potom smirili igru do kraja utakmice te bez većih problema upisali nova tri boda protiv bespomoćne Armenije.

Hrvatska se večerašnjom pobjedom izjednačila s Turskom na vrhu grupe D. Obje selekcije imaju po 10 bodova, ali Hrvatska ima utakmicu manje. Armenija je ostala na trećem mjestu sa sedam bodova. U narednom kolu Hrvatska dočekuje Tursku, a Armenija gostuje Latviji.

Rezultat i strijelac:

Armenija - Hrvatska 0:1 (Kramarić 14')

Tabela:

Standings provided by Sofascore