Baraž za SP
2

Hrvatska u Grčkoj ovjerava plasman na Mundijal, Švicarska dočekuje Sjevernu Irsku

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Utakmicom između Švicarske i Sjeverne Irske koja počinje večeras u 18:00 sati počet će i uzvratni mečevi evropskog baraža za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Večeras je na rasporedu i uzvrat između Grčke i Hrvatske. Velike šanse za plasmanom na Mundijal imaju Švicarska i Hrvatska, reprezentacije koje su ostvarile odlične rezultate u prvim mečevima.

Preostale dvije uzvratne utakmice evropskog baraža igrat će Italija i Švedska (sutra, 20:45 sati) te Irska i Danska (utorak, 20:45 sati). Švedska je u prvom meču kao domaćin savladala Italiju (1:0), dok su Danska i Irska u Kopenhagenu remizirali (0:0).

Stoga, mnogo veću neizvjesnost očekujemo u preostale dvije utakmice, nego u večerašnje dvije, ali iznenađenja su uvijek moguća.

Švicarska - Sjeverna Irska (St. Jakob-Park, Bazel, 18:00 sati)

*prvi meč: Sjeverna Irska - Švicarska 0:1

Nakon pobjede Švicarske u Belfastu najviše se pričalo o dosuđenom penalu za Švicarske koji je odlučio utakmicu. Penal je u najmanju ruku bio diskutabilan, ali generalan stav je da su Švicarci ostavili bolji dojam u tom meču i da su imali više šansi.

Dovoljno je zapravo pogledati statistiku koja kaže da su Švicarci imali 11 udaraca prema golu protivnika od čega četiri u okvir gola, dok su domaćini skupili pet šuteva pri čemu nijedan u okvir gola.

Sjevernu Irsku brine podatak da niko u evropskom baražu za svjetska prvenstva nije uspio nadoknaditi poraz kod kuće u prvom meču, a stvari su još teže kada se spomene podatak da je Švicarska od 2008. godine samo jednom poražena kod kuće u kvalifikacionim mečevima. Naime, Švicarci su na domaćem terenu jedini put u navedenom periodu poraženi od Engleske rezultatom 2:0, a to se desilo u septembru 2014. godine. Švicarska je od tog poraza do danas upisala devet vezanih pobjeda u takmičarskim mečevima kao domaćin.

Gostima će večeras zbog suspenzije nedostajati veznjak Blackburna Corry Evans koji je dobio žuti karton nakon što je skrivio penal u prvom meču. Pod upitnikom je krilni igrač Leedsa Stuart Dallas koji je zaradio povredu u Belfastu.

Kod Švicaraca neće biti veznjaka Mainza Fabiana Freija koji je imao smrtni slučaj u porodici, dok se u ekipu vraća veznjak Udinesea Valon Behrami.

Grčka - Hrvatska (Georgios Karaiskakis, Pirej, 20:45 sati)

*prvi meč: Hrvatska - Grčka 4:1

Niko nikada u evropskim baražima za svjetska prvenstva nije uspio izboriti plasman na Mundijal nakon poraza rezultatom 4:1 u prvom meču. Taj podatak samo dodatno potvrđuje težak položaj Grčke pred ovaj meč, njenu nemoguću misiju.

Ako postoji ikakvo ohrabrenje za Grke pred uzvrat, to su povratci štopera Rome Kostasa Manolasa i desnog beka Bologne Vasilisa Torosidisa koji su propustili prvi meč. Uz to, Grčku može ohrabriti podatak da je Hrvatska na posljednja tri gostovanja u kvalifikacionim utakmicama upisala dva poraza.

U sastavu Hrvatske vjerovatno neće biti promjena u odnosu na meč s Maksimira. Najveća dvojba je u napadu gdje je napadač Milana Nikola Kalinić zaradio blažu povredu u prvom meču, ali je odradio trening prije ove utakmice. Na treningu je bio i napadač Juventusa Mario Mandžukić koji je zbog povrede propustio prvi meč. Oni će vjerovatno podijeliti minutažu večeras.

Veznjak Barcelone Ivak Rakitić upozorava hrvatsku javnost da opuštanja nema podsjećajući da će u Pireju biti jako teško protiv Grčke, a spomenuo je i nezaboravni povratak Barcelone protiv PSG-a u prošloj sezoni.