Liga nacija
1.9k

Hrvatska prvi put u historiji pobijedila Francusku, Modrić donio slavlje u Parizu

H. H.
Duel Luke Modrića i Karima Benzeme, saigrača iz Real Madrida (Foto: EPA-EFE)
Duel Luke Modrića i Karima Benzeme, saigrača iz Real Madrida (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Hrvatske pobijedila je na gostovanju u Parizu selekciju Francuske rezultatom 1:0 u okviru 4. kola A Lige nacija. Bila je ovo prva pobjeda Vatrenih u historiji protiv Galskih pijetlova i to u desetom pokušaju, nakon što su prethodno imali učinak od tri remija i šest poraza.

Hrvatska je povela u 5. minuti iz penala. Konate je nakon kornera gurao Budimira, a nakon pregleda VAR-a sudija Grinfeld je pokazao na bijelu tačku.

Modrić je preuzeo odgovornost i sigurno je pogodio za vodstvo Vatrenih 1:0.

Francuska je nakon toga zaigrala nešto angažovanije, ali iskusna Hrvatska sredina predvođena Modrićem znalački je kontrolisala igru i aktuelne prvake svijeta je limitirala na mali broj opasnih napada.

U nastavku je Francuska bila nešto bolja, a dobre šanse imali su Tchouaméni i Mbappe, ali golman Osijeka Ivušić sjajno je branio.

Hrvati su do kraja izdržali napade domaćih i zasluženo su došli do tri boda kojima su ostali u utrci za prvo mjesto u grupi, dok je Francuska sa samo dva boda posljednja i na pragu je ispadanja u B Ligu nacija.

U drugom meču ove grupe Danska je na svom terenu pobijedila Austriju 2:0. Strijelci su bili Wind u 21. i Skov Olsen u 37. minuti, te su Danci sada sa devet bodova lideri grupe.

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore