Danas na SP-u
272

Hrvatska protiv Danske za plasman među osam najboljih na svijetu, duel Španije i Rusije

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjajan posao koji je uradila u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Rusiji reprezentacija Hrvatske želi potvrditi protiv Danske te izboriti plasman među osam najboljih na svijetu. Pored okršaja Hrvatske i Danske, danas se igra još jedan meč osmine finala u kojem se sastaju velika Španija i domaćin Rusija.

Prvo će na megdan izaći Španija i Rusija, a njihov meč počinje u 16:00 sati na stadionu Lužniki u Moskvi.

Španci su uz mnogo poteškoća prošli grupnu fazu, a to je poprilično iznenađujuće. Ipak, važno se podsjetiti da su samo dan prije početka prvenstva Španci dobili novog selektora nakon što je Jolen Lopetagui senzacionalno dobio otkaz, a njegovo mjesto zauzeo Fernando Hierro. Bitno je u obzir uzeti i to da velike ekipe generalno tempiraju svoju formu i najbolja izdanja počinju pružati kako prvenstvo odmiče tako da bismo Španiju danas trebali vidjeti u "većoj brzini". Svakako je riječ o reprezentaciji koja spada u najuži krug favorita i sve osim pobjede u osmini finala bilo bi iznenađenje.

Rusija je prva dva kola odigrala odlično, postigla je osam golova protiv Saudijske Arabije i Egipta. Bilo je to iznad očekivanja kada u obzir uzmemo golgeterski učinak, ali bolan poraz od Urugvaja (3:0) u trećem kolu otkrio je brojne mane i domaćin mora biti zabrinut pred utakmicu s reprezentacijom kakva je Španija. Rusima se vraća Alan Džagoev koji se povrijedio još u prvom kolu u pobjedi protiv Saudijske Arabije, ali neće biti Igora Smolnikova koji je dobio crveni karton protiv Urugvaja.

Domaćin uvijek ima tu prednost domaćeg terena i to nije zanemarivo, ali Španija je toliko kvalitetna da sebi ne bi smjela dopustiti kiks kao što je ispadanje u osmini finala. Crvena furija je ostala dužna onima koji su očekivali mnogo više od pet bodova u grupi i čak pet primljenih golova.

Od 20:00 sati večeras igraju Hrvatska i Danska u četvrtom meču osmine finala Svjetskog prvenstva. Njihov meč igra se na stadionu u Nižnjem Novgorodu.

Hrvatska je sjajno odigrala grupnu fazu, a posebno će se pamtiti velika pobjeda protiv Argentine (3:0). Ipak, koliko god grupna faza bila dobra, sve "pada u vodu" ako izabranici Zlatka Dalića ne prođu u četvrtfinale, posebno zbog toga što nisu dobili protivnika koji spada među favorite Svjetskog prvenstva. Jedini dosadašnji okršaj Hrvatske i Danske na velikim takmičenjima odigran je na Euru 1996. godine, a tada su Hrvati slavili rezultatom 3:0. Ovo je tek drugi put da Hrvatska prođe grupu na svjetskim prvenstvima. Posljednji i jedini put to je učinila 1998. godine kada je na kraju osvojila bronzu.

Danska je poput Hrvatske grupnu fazu okončala bez poraza, ali nije oduševila predstavama. Posebno se to odnosi na meč protiv Perua kada su slavili rezultatom 1:0, ali mnogi dijele mišljenje da nisu zaslužili pobjedu. No, riječ je o ekipi koja se ne smije potcijeniti, jer kada ste među 16 najboljih ekipa na svijetu, onda posjedujete kvalitet. A najveći kvalitet Danske leži u Christianu Eriksenu.

Pobjednici ovih duela koji se igraju danas sastat će se u četvrtfinalu, a ostaje da se vidi ko će tada ukrstiti koplja.