Kvalifikacije za EURO
127

Hrvatska na ispunjenom Poljudu pobijedila Mađarsku, Belgija nemilosrdna protiv San Marina

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Hrvatske u velikom stilu vratila se u Split gdje je u meču 7. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine pobijedila Mađarsku rezultatom 3:0.

Hrvati su u najveći grad Dalmacije vratili nakon četiri i po godine, a na ispunjenom Poljudu Modrić i društvo odigrali su sjajan meč i sasvim zasluženo osvojili tri boda kojima su napravili veliki korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Već u petoj minuti Hrvatska je stigla u vodstvo. Modrić je iskoristio grešku odbrane Mađarske i izašao je sam pred gostujućeg golmana, a njemu nije bilo teško da loptu pošalje u jednu, a čuvara mreže gostiju u drugu stranu za erupciju oduševljenja domaćih navijača.

U 24. minuti Rebić koristi novu grešku odbrane Mađarske, dodaje loptu do Petkovića koji sjajno petom pogađa za 2:0, a pred kraj prvog poluvremena, tačnije u 42. minuti, ovaj igrač postiže svoj drugi, a za Hrvatsku treći gol, za veliku prednost Vatrenih nakon prvih 45 minuta.

U drugom poluvremenu Perišić je propustio s bijele tačke postići novi gol za Hrvate, ali to nije omelo ekipu Zlatka Dalića da rutinski sačuva stečenu prednost i osvoji važna tri boda u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

U ostalim mečevima, Belgija je bila nemilosrdna prema San Marinu i za 90 minuta postigli su im devet pogodaka, a sigurna je bila i reprezentacija Poljske koja je sa 3:0 bila bolja od Latvije.

Sjeverna Makedonija je na svom terenu porazila Sloveniju sa 2:1, dok je susret između Slovačke i Velsa završen bez pobjednika.

Holandija je nakon velikog preokreta u finišu stigla do pobjede protiv Sjeverne Irske, a Rusija je na svom terenu bila bolja od Škotske sa 4:0. Austrija je protiv Izraela upisala sigurnu pobjedu sa 3:1.